ОВО ЈЕ ВАЖНО УРАДИТИ ПРЕКО ЗИМЕ: Недостатак ОВОГ ВИТАМИНА повезан је са УМОРОМ, битан је у БОРБИ ПРОТИВ ВИРУСА
Значајан је за имунитет, здравље костију, очување ћелија и равнотежу целог организма
Витамин Д је изузетно значајан за имунитет, здравље костију, очување ћелија и равнотежу целог организма. Недостатак овог витамина повезан је са низом обољења, као што су рахитис, реума, остеопороза, висок крвни притисак, кардиоваскуларна обољења, успорен метаболизам и други поремећаји…
Главни извор витамина Д је сунчева светлост, па током зиме много људи пати од недостатка овог витамина који је neopghodan за здравље.
"Да ли су СВА ДЕЦА ВАША?" Јелена нам је открила КАКО У СРБИЈИ изгледа живот са ЧЕТВОРО ДЕЦЕ
Потресна ИСПОВЕСТ Гоце Лазаревић: Сваког дана јела сам паштетицу и маргарин, зато ИМАМ ГАСТРИТИС
Неколико великих студија које су спроведене у последње време, показало је да Д витамин смањује ризик прехладе и грипе. Недостатак Д витамина повезан је с умором и лошим расположењем током зиме јер мање сунца обично чини да нам Д витамина у тим месецима фали. Аутори студије објављене у Бритисх Медицал Јоурнал сугеришу да више Д витамина у исхрани смањује ризик прехладе, грипе и других опасних инфекција дисајних путева, упале плућа и бронхитиса.
1. Проведите више времена напољу
Када зраци сунчеве светлости дотакну вашу кожу, покреће се хемијски процес који на крају доводи до производње витамина Д. Количина сунца потребна за производњу довољно витамина Д може варирати, али истраживања сугеришу да за одржавање довољних нивоа витамина Д – Циљ је да проведете најмање 5 до 30 минута на Сунцу дневно или најмање два пута недељно између 10 и 16 часова. Чак и зими када је облачно изађите напоље, јер сунчеви зраци које не примећујете могу помоћи да добијете дозу витамина Д.
2. Конзумирајте више хране која је богата витамином Д
Повећање уноса хране и пића која садрже витамин Д је такође опција ако желите да повећате ниво овог неопходног витамина. Међутим, само неколико намирница природно садржи витамин Д, а многе имају само низак ниво витамина. Храна која може помоћи у уносу витамина Д:
уље јетре бакалара пастрмка
лосос
печурке
обогаћена млечна и немлечна млека
житарице од целог зрна
сардина
жуманце
сир
Ове намирнице обезбеђују 20% или више ваше дневне вредности витамина Д по порцији и сматрају се високим изворима витамина Д.
3. Суплементи
Уколико анализом крви установите да вам недостаје витамин Д, онда можете користити суплементе. Потребно је да вам лекар препише дози витамина Д коју треба да узимате, јер превише уноса овог витамина у организам може бити ризичније него његов недостатак. Пре употребе суплемената обавезно се консултујте са лекаром.