РЕФОРМ ТОРТА за сва времена - Ево како да направите популарну посластицу, за све љубитеље јаког чоколадног укуса
Изненадите укућане овим традиционалним рецептом, а ускоро ће и сезона слава па је можда прилика да искористите старе рецепте.
Једна од најпопуларнијих торти код нас када је сезона слава, дефинитивно је чоколадна торта Рефром или Реформа пошто је другачије зову у неким деловима Србије.
Уколико волите овај укус, у наставку је рецепт за ову феноменалну посластицу.
За кору:
12 беланаца
прстохват соли
300 г кристал шећера
300 г млевених ораха
2 равне кашике брашна
Фил:
12 жуманаца
250 г шећера у праху (по жељи можете смањити количину шећера)
100 г чоколаде за кување
250 г маслаца
Поступак:
Рерну укључите на 200 степени. Велики плех од рерне 30 x40 обложите пек папиром. Мутите 12 беланаца са прстохватом соли док не постану чврста на додир, постепено додајте 300 г шећера и умутите у чврст снег. Углавном мутим неких 10 минута, некад и мало дуже.
На крају лагано и пажљиво умешајте шпатулом 300 г млевених ораха помешаних са 2 равне кашике брашна. Изручите смесу на плех. Пеците 15 минута на 200 степени, у зависности од ваше рерне можда ће бити потребно да је печете мало краће или дуже. Треба лепо да порумени. Оставите да се охлади па је исеците са све пек папиром по дужини, на 3 дела.
Ставите већи лонац са водом на ринглу и оставите да вода проври. У другом, мањем лонцу миксером умутите жуманца са шећером у праху, мутите док се смеса не удвостручи и побели. Затим тај лонац ставите у већи, пазите да дно лонца не додирује воду. Температуру смањити на средњу и кувати 12-15 минута, све време мутити миксером. Кад смеса почне да се згушњава додати изломљену на коцке чоколаду и мешати варјачом још 5 минута.
Тачно време кувања морате одредити сами јер зависи од више фактора као што су величина лонца у ком кувате, величина јаја итд... Мени је било довољно укупно 20 минута кувања, крема треба да буде таква да подсећа на густи карамел или гушћи мед, а варјача треба да остави траг на дну лонца.
Лонац са скуваним филом извадите из другог са врелом водом, оставите да се потпуно охлади. У охлађену смесу додајте умућен малац, собне температуре и све добро сједнити миксером. Поделите фил на 3 дела. Затим на тацну ставите кору, скините пек папир, премажите са 3- 4 кашике фила и тако урадите и са осталим корама и филом. На крају премажите целу торту филом , по жељи одозго можете додати чоколадну глазуру или ganache, ја сам само посула млевеним орасима. Најлепша је када одстоји 24 х у фрижидеру или дуже, тада се фил и корице савршено стопе.