Чај од ове БИЉКЕ чисти УСНУ ДУПЉУ, смањује БОЛОВЕ, појачава ЦИРКУЛАЦИЈУ, али НЕ ПИЈТЕ га са овим ЛЕКОВИМА!
Није препоручљиво!
Уколико имате проблем да се сконцентришете или вам се догађа да брзо заборавите, информације вам не остну у сећању, лек можете потражити у природи, прецизније у рузмарину.
Додавањем ове ароматичне биљке у воду, храну, удисањем његовог мириса или упортебом ароматичног уља. Као и нана, рузмарин припада космополитском роду зељастих биљака уснатица (Ламиацеае), са још 30 других биљака.
Честа је употреба рузмарина као зачина у разним јелима - супама, уз месо, пилетину, рибу, друго поврће и Медитеранску храну. Многима је омиљен чај са аромом рузмарина. Такође, веома се користи у козметици, за шампоне, сапуне.
Више истраживања су се бавила утицајем рузмарина на меморију, а међу испитаницима су били одрасли, деца школског узраста и студенти - увек је резултат ишао у корист оне групе испитаника која је била изложена благом мирису рузмарина.
У случају где је испитивано конзумирање воде са рузмарином, такође, биле су две групе испитаника, међу којима је једна група пила обичну, минералну воду, а друга воду са рузмарином. Бољу концентрацију су у даљем тестирању показали испитаници који су пили воду обогаћену рузмарином.
Рузмарин позитивно утиче на рад мозга
Још увек није у потпуности дефинисано порекло овог својства рузмарина. Претпоставља се да рузмарин има антиоксидативно дејство - односно да делује на опоравак од штете коју наносе слободни радикали у организму.
Друга идеја, коју заступа Медицински centar "Penn Стате Health Милтон С. Hershey", govori о својству рузмарина да умањи анксиозност - што за последицу доноси бољу концентрацију.
НАПОМЕНА: Иако има лековито својство, рузмарин, такође, може да доведе до хемијске интереакције са појединим лековима. Уколико постоји хронично обољење због ког узимате редовну терапију, прво се консултујте са својим доктором.
Иако је највише заступљен као зачин, чај од румзарина има многа позитивна дејства на људски организам.
Поспешује циркулацију
Рузмарин циркулацију код старијих особа или оних који имају проблеме са закрчењем крвних судова.
Умањује болове
Чај од рузмарина благотоворно делује и у случајевима бола проузрокованог реуматским обољењем, главобоље, зубобоље или менструалних болова. Потребно је нагласити да се дејство овог чаја ограничава на блаже симптоме, у случају озбиљнијих и већих болова ипак је потребно након консултације са лекаром узети неке од лекова.
Умањује проблеме са органима за варење
Чај од рузмарина се препоручује код надимања, отежаног варења или горушице, али и код проблема који се могу јавити са цревима као што су грчеви, дијареја или затвор. У оба случаја конзумирањем једне чаше чаја од рузмарина симптоми ће се смањити.
Умањује симптоме прехладе
Рузмарин се такође може корисити у борби против прехладе, осећаја слабости и дрхтавице, али се у том случају препоручује конзумирање чаја од рузмарина неколико пута на дан. У случају болова у грлу саветује се испирање усне дупље чајем од рузмарина.
Повећава опажање, концентрацију и запажање
Такође се овај напитак препоручује у циљу повећања концентрације, опажања и памћења, те се препоручује у случајевима када је потребно обављати одређене послове који захтевају виши степен концентрације. Управо из разлога позитивног утицаја на памћење, овај чај се препоручује оним особама које болују од деменције.
Лечење инфекција усне дупље
У случају појаве различитих врста инфекција усне дупље као што су афте, саветује се испирање усне дупље овим лековитим напитком.
Када не треба конзумирати чај од рузмарина
Чај од рузмарина, иако веома лековит са многим делотворним дејствима на људски организам, не препоручује се у току трудноће и дојења, у случају постојања алергијске реакције на рузмарин, или особама које су изложене редовном терапијом лековима. Те особе би требало да се пре почетка конзумирања чаја посаветују са лекаром или фармацеутом.
Начин припреме
За једну чашу чаја потребна је једна кашичица рузмарина и 250мл воде. Кувати воду до тренутка кључања. Након тога додати рузмарин и наставити са кувањем још два до три минута. Посуду са водом и рузмарином оставити да одстоји још десетак минута, након тога процедити и чај је спреман за конзумирање.