СМАЊИТЕ ЗАПАЉЕЊА У ТЕЛУ: Ова храна је пуна витамина, а одлично ШТИТИ од многих хроничних болести!
Није на одмет знати...
Код свакога се повремено у телу јави запаљење, а неки од симптома који могу да укажу на то су надутост, бубуљице, недостатак енергије... Иако је то савим нормално, хронично запаљење је, с друге стране, веома опасно.
Нутриционисткиња Мелина Џамполис упозорава да хронично запаљење може да доведе и до оболевања од рака, а у сваком случају, могу да направе бројне проблеме, попут панкреатитиса, колитиса, запаљенских болести црева...
ДОКТОР УПОЗОРАВА! ОВЕ АКТИВНОСТИ утичу на сексуалност и НЕОПХОДНЕ су за очување здравља!
Зову је ЈАПАНСКА ВОДА, многи тврде да ТОПИ МАСНЕ НАСЛАГЕ, а нутрициониста открива праву ИСТИНУ!
ЈАЧА КОСУ, А ПОМАЖЕ И КОД ЗАНОКТИЦА: Ова природна маска од МАЈОНЕЗА мора постати део твоје бјути рутине!
Исхрана има највећи утицај на запаљење у организму, а у зависности од намирница које једемо, можемо да подстакнемо запаљење или да га смањимо.
И док сви знамо да брза храна, пржена, она богата "празним калоријама", шећер, слаткиши... подстичу запаљење, ево које намирнице га смањују.
Ананас
Без обзира на то да ли га једете свежег када је сезона или конзервираног, ван сезоне, ово воће садржи доста бромелаина, састојка који има антизапаљенска својства, као и антимикробна, каже стручњак за породичну медицину Ерин Мјушо.
- Бромелаин је јако добар за варење, па ако имате проблеме са стомаком, сок од ананаса може да умањи гасове, надутост, констипацију.
Бобичасто воће
Бобичасто воће – боровнице, јагоде, купине, малине... садрже дост антиоксиданата и антиинфламаторних састојака, укључујући и бројне флавоноиде и витамин Ц.
- Ови фитонутријенти се боре против запаљења, оксидативног стреса, па чак и потенцијално смањују ризик оболевања од рака, губитка памћења и срчаних болести - каже др Џош Екс.
Осим тога, истиче да је ово воће добро за бактерије у цревима, што има и великог утицаја на имунитет,
Куркума
Куркума се сматра веома здравом због куркумина, састојка који се бори против запаљења.
- Млевена куркума је зачин који се често користи у комбинацији са бибером, како би се добра својства максимално искористила - каже нутриционисткиња Риса Гру, додајући да овај зачин заиста значајно доприноси у смањењу запаљења у телу.
Целер
Ова намирница богата је растворљивим и нерастворљивим влакнима и минералима, има јако велики утицај на смањење запаљења у телу, а помаже и у неутрализацији киселина и токсина који изазивају запаљење, објашњава нутрициониста др Дерил Џофри.
- Једење целера или још боље, испијање сока од целера, ојачаће ваше тело тако што ће се изборити против запаљења уз помоћ полиацетилена. Ова супстанца помаже у елиминацији токсина и киселина, али и ублажава симптоме реуматоидног артритиса, остеоартритиса, астме и бронхитиса.
Зелено поврће
Зелено поврће, међу којима спанаћ, кељ, броколи, блитва... садрже доста витамина А, Ц, Е и К. Нутриционисткиња Гру објашњава да су то моћни антиоксиданти који смањују запаљење у телу, а већина зеленог поврћа је пуна тих састојака.
Масна риба
Масна риба, попут лососа, сардине, скуше, садржи доста омега-3 масних киселина, за које је доказано да у врло ефикасне у смањењу запаљења у телу, истиче нутриционисткиња Гру.
Репа
Репа садржи око 30 различитих фенолних једињења и флавоноида, тврди нутриционисткиња Мјушо, додајући да је то чини веома моћном у борби против запаљења у телу.
- Ове супстанце помажу у сузбијању упалних простагландина и цитокина, тиме смањујући запаљење - појашњава она и додаје да је реба богата и антиоксидантима.