СТАРИНСКИ ЛЕК ЗА ШТИТНУ ЖЛЕЗДУ И УБРЗАВАЊЕ МЕТАБОЛИЗМА: Ево како се прави ОРАХОВАЧА (РЕЦЕПТ)
Испробајте!
Ораси су пуни влакана, масти, минерала и витамина - а то је само почетак онога што пружају нашем телу.
Наши стари су обожавали liker од зелених ораха. Добро су знали да је он делотворнији од многих лекова.
Додајте у кафу само један нови састојак: Здравље ће вам се драстично побољшати
НАЈЕЗДА ЈЕ СТРШЉЕНА, АКО ВАС УЈЕДЕ ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ: Одмах урадите једну ствар
Чистила је купатило и УМРЛА ЧЕТИРИ ДАНА КАСНИЈЕ: Помешала је ова два састојка и то је било КОБНО
Ораси су богатији антиоксидантима од било којег другог орашастог плода. То је због витамина Е, мелатонина и полифенола који су највише заступљени у кожици ораха.
Разна истраживања су показала да једење ораха може смањити ризик од развитка одређених врста ракова: рака простате, дојке и дебелог црева.
Ораси су богати полифенолом елагитанисом који се може у цревима претворити у уролитине. Они имају противупална својства што може бити један од начина на који ораси штите тело од рака дебелог црева.
Ораси лече најразличитија обољења, а изузетно помажу за проблеме штитне жлезде, грла, респираторних путева као и бронхитиса али и за ојачавање имунитета.
Народна медицина препоручује ораховачу за лечење анемије, али и као прву помоћ код стомачних тегоба и за убрзавање пробаве.
Сада је право време за брање младих, зелених ораха и за прављење likera од ораха или ораховаче.
Пре било каквог рада са младим орасима обавезно ставити гумене рукавице да би заштитили руке од ружних смеђих флека које је тешко скинути. Њихова зелена кора зна да остави врло непријатан траг на рукама. Зато је пожељно да заштитите руке рукавицама током сецкања или боцкања младих ораха. Потребно вам је: 40 младих ораха, 1кг меда, 1л ракије.
Припрема: Младе орахе исецкајте, ставите их у већу стаклену теглу па преко њих додајте 1кг меда и 1л ракије. Затворите одговарајућим поклопцем па оставите да тегла стоји на сунцу 40 дана.
Повремено промешајте садржај пластичном кашиком.
Примена: Свако јутро на празан желудац попијте по једну малу, ракијску чашицу овог likera.
Пре послуживања, ораховачу благо промућкајте како би се подигао лековити талог.
Бирати здраве, неоштећене плодове и не љуштити их.
Ораси у тегли са шећером и ракијом могу стајати и више месеци. Ако тако одлучите, онда теглу после истека периода од 40 дана склоните на хладно и мрачно место
Не може свако ко има проблеме са тироидом да пије ораховачу!!! Морате лекара да питате да ли у вашем случају смете да пијете ораховачу или не због великог присуства јода. Код неких обољења тироидне жлезде ораховача је штетна!