Ма колико себи обећавали, и ове године ће после ДОЧЕКА уследити МАМУРЛУК! Али, како ћете се осећати зависи од ПИЋА - ево које изазива НАЈГОРИ!
Након прославе Нове године, мамурлук постаје неизбежна последица конзумације алкохола. Различите врсте пића могу изазвати различите симптоме мамурлука. Црвено вино, с високим садржајем алкохола, метанола и кверцетина, често резултира јаком главобољом која траје дуже од мамурлука уз друге врсте пића. Бело вино, пиво и друге алкохолне опције такође доприносе дехидрацији, умору, мучнини и општем осећају нелагодности. Иако је најбоље избегавати прекомерну конзумацију алкохола, умереност и пажљив избор пића могу помоћи у смањењу непријатних ефеката мамурлука након новогодишњих прослава.
Сезона је божићних и новогодишњих журки – доба године када највише пијемо, да бисмо сутрадан пожалили.
Кајемо се и обећавамо и себи и другима да више нећемо пити због мамурлука, који је узрокован реакцијом нашег тела на етанол, токсин, који је главни састојак пића.
Али наше омиљено пиће може да садржи и додатне састојке - од мехурића до арома - због којих ћете се следећег дана осећати још горе.
Божићна трпеза ће бити 100 пута ЗДРАВИЈА ако додате ову СУПЕРХРАНУ! Дијететичарка Лена истиче да СНИЖАВА ПРИТИСАК који остала храна диже
Родитељи, уз овај ТРИК деца ће одмах утонути у сан и одустаће од ЧЕКАЊА ДЕДА МРАЗА, али ПАЗИТЕ да ОВИМ не пореметите свој!
Наравно, најбољи начин да не будете мамурни је избегавање било које врсте пића.
Али ако је то превелики захтев током ове празничне сезоне, ево како да избегнете најгоре од њих.
Шта је мамурлук?
Главни узрок мамурлука је етанол, главни састојак алкохолних пића. То је токсин који се врло лако креће по телу и избацује из равнотеже скоро све процесе у њему - од сна до варења.
На пример, етанол зауставља хипофизу који производи хормон вазопресин, који контролише колико мокримо.
Када ниво овог хормона падне, бубрези почињу да ослобађају више воде, због чега више идемо у тоалет.
Резултат? Следећег јутра пробудите се са сувим устима, бесном жеђу и главобољом, вероватно зато што се спољашња облога вашег мозга такође дехидрира, што изазива напетост.
Алкохол, посебно вино и пиво, такође иритира слузокожу желуца и црева.
Као одговор, ово подстиче производњу желудачне киселине која вам помаже да је варите, као и ензиме и слуз који помажу у заштити.
Ово такође сигнализира вашем мозгу да се преоптерећујете токсинима који нису добри за вас, због чега се осећате болесно.
Алкохол такође успорава комуникацију између можданих ћелија, успоравајући реакције и утиче на моћ говора.
Како алкохол почиње да излази из вашег система, мозак покушава да успостави равнотежу и поново почиње да се активира. Ово нарушава обрасце спавања, чинећи да се сутрадан будите уморни и мрзовољни.
ЦРНО ВИНО = Пулсирајућа главобоља
Сви знамо фразу "мамурлук од црвеног вина".
Сада, низ студија је открио да постоји неколико разлога зашто је неколико чаша црвеног вина посебно болно следећег дана.
Прво, црно вино се ферментира на такав начин да има већи садржај алкохола или етанола од белог вина – око 12 до 14 процената, у поређењу са просеком од 10 процената.
Да се томе дода, због начина на који је направљено, црно вино такође садржи још један токсин који се зове метанол, који се у телу теже разлаже.
Када пијете црно вино, ваша јетра прво прерађује основни етанол. Али није тако ефикасан у разбијању метанола, те оставља то за крај.
То значи да се ово једињење дуже задржава у вашем систему, што значи да ће ваш мамурлук трајати дуго током следећег дана.
А ако то није било довољно, истраживање објављено у часопису "Сциентифиц Репортс" у новембру 2023. открило је да постоји још један састојак у кожици грожђа од којег ће вам се вероватно пулсирати глава.
То је биљно једињење, звано кверцетин, које се налази више у црвеном вину од белог.
Према студији, ова супстанца може да успори покушаје ваше јетре да разгради алкохол у црном вину како би био безбедно за тело. То значи да токсини из алкохола циркулишу у вашем телу у већим количинама и дуже, изазивајући главобоље, посебно ако сте им већ склонији.
Морис Левин, професор неурологије и директор Центра за главобољу на Калифорнијском универзитету у Сан Франциску, који је био део истраживачког тима, каже; - Мислимо да смо коначно на правом путу да објаснимо ову мистерију стару миленијумима.
Какав ћете мамурлук добити?
Ако пијете превише црног вина, вероватно ћете имати јаку главобољу, посебно ако сте им већ склони.
Ове главобоље ће почети раније и трајати дуже од оних које добијете уз друге врсте пића.
Ако претерате са црвеним вином, већа је вероватноћа да ћете се пробудити са црвеним лицем због високог нивоа хемикалија, које тело тешко разлаже и које доприносе овој реакцији црвенила.
БЕЛО ВИНО = Жгаравица и мучнина
Бело вино се прави од ферментисаног сока грожђа без семенки и кожице.
Али винари такође додају сулфите - конзервансе - да спрече да порумено и да побољшају укус.
Отприлике једна од 100 особа је алергична на ово, а као резултат тога, нормални симптоми мамурлука као што су главобоља, мучнина и болови у стомаку биће много гори.
Бела вина су такође горка, а многа садрже и до 10 одсто киселине, што ће имати и друге ефекте.
Студија објављена у часопису "Gastroenterology" 1983. године открила је да висок садржај киселине иритира слузокожу желуца и спречава је да се празни што брже.
Други у часопису "Гут" открио је да бело вино посебно покреће ваш стомак да ослободи желудачну киселину.
Какав ћете мамурлук добити?
Ако сте попили превише белог вина, већа је вероватноћа да ћете осетити мучнину или бити лоше због иритације стомака.
Истраживање је такође открило да је већа вероватноћа да ћете следећег дана имати друге симптоме као што су рефлукс киселине и жгаравица.
ШАМПАЊ И ПРОСЕКО = Припремите се за најгоре
Шампањац се прави отприлике на исти начин као и вино - али онда се додаје још квасца и оставља се да ферментира у боци други пут.
Ова додатна ферментација повећава алкохол на око 12 процената, плус угљен-диоксид који га чини мехурастим.
И управо ови мехурићи могу да изазову гори мамурлук јер убрзавају брзину којом алкохол улази у ваш крвоток.
Једна теорија је да мехурићи отварају пилорични сфинктер, вентил који контролише пражњење желуца у црева, што значи да брже пролази кроз њега.
Какав ћете мамурлук добити?
Припремите се за најгоре, каже стручњак за исхрану Геета Сидху-Роб, оснивач Носх Деток-а.
- Научно је доказано да мехурићи заправо убрзавају апсорпцију алкохола, па отуда и изрека "мехурићи су ми ударили у главу, рекао је стручњак.
- Конзумација пенушавих алкохолних пића ће довести до тога да се брже напијете што онда доводи до страшног мамурлука.
Шампањац и просеко су такође богати шећером.
Дакле, вероватно ћете се пробудити са муком и глади јер вам је ниво инсулина опао, а ваше тело ће жудети за угљеним хидратима да успостави равнотежу.
ПИВО = Умор
Пиво се производи ферментацијом јечма. Хмељ се додаје за укус и квасац да би се зрна ферментисала у шећер и алкохол.
Лакше ћете проћи када је у питању мамурлук јер има висок садржај воде и такође садржи квасац, што може да успори да уђе у ваш крвоток.
Према прегледу из 2013. у часопису "Форенсиц Сциенце Медицине анд Pathology", пиво такође има најмању количину конгенера - нуспроизвода алкохола који настају током ферментације и који погоршавају мамурлук.
Светлије пиво такође има најнижи садржај алкохола - између три и шест процената. Што је пиво тамније, то ће имати више алкохола.
Какав ћете мамурлук добити?
После тешке ноћи на пиву, највероватније ћете се осећати уморно, због тога колико сте пута морали да устанете да бисте отишли у тоалет.
Али можда нећете осећати мучнину или главобољу као након што попијете друго пиће.
ВИСКИ = Дуги мамурлук
Виски се дестилује од ферментисаних житарица, попут јечма или пшенице, а затим одлежава у дрвеним бачвама.
Виски такође садржи већи ниво конгенера - нуспроизвода процеса ферментације алкохола - који пићу дају препознатљиву боју и укус.
Све у свему, пића тамније боје имају већи ниво конгенера од алкохолних пића светлије нијансе.
Да би их обрадила, ваша јетра користи ензиме да их разбије на друге супстанце попут мравље киселине и формалдехида.
Када они остану у крвотоку, тело мора да се додатно потруди да их обради и елиминише, дајући вам читав низ симптома мамурлука када претерате са вискијем - од мучнине до дехидрације.
Какав ћете мамурлук добити?
Припремите се да доживите мамурлук који заиста траје.
Чак и када се пробудите, ваше тело ће и даље радити на разбијању конгенера у вашем крвотоку.