ОВО ЈЕ ОТРОВ КОЈИ НЕ ИЗЛАЗИ ИЗ ТЕЛА: Ево које уље никако не смете да користите за пржење и кување
Чак и најбоља уља некад нису погодна за високе температуре, због тога морате да знате која уља су безбедна за кување, а која се користе као преливи за салате
Када кувате храну на високим температурама, уље може да досегне 120 - 160 Целзијуса у рерни, а у тави и до 250 степени Целзијуса.
Ево која уља не смете да користите за печење или кување:
- Уље добијено од кикирикија, ораха, бадема, семенка грожђа;
- Уље конопље, сусама, лана, сунцокрета, репице и шафрана;
- Кукурузно уље, уље од семенка бундеве.
ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ НА БЕЛИ ЛУК! Тренд се шири интернетом, сви га УЗИМАЈУ на овај НАЧИН, а веома је штетно
ОПОРАВЉА ЈЕТРУ ОД ТОКСИНА! Напитак који регулише ПРЕКОМЕРНО ЗНОЈЕЊЕ и губитак енергије, помаже да очистите тело
Уља која се препоручују за кување и пржење хране:
1. Маслиново уље - има високу термичку стабилност. Задржава корисна својства и на високим температурама.
2. Кокосово уље - одлично се разлаже у организуму, садржи антивирусна и антигљивична својства. Добро подноси високе температуре.
3. Животињске масти - свињска маст, маст од мангулице, те гушчија маст, одличне су за спремање свих врста јела и печења.
Уља која се користе као преливи за салате:
Сунцокретово, кукурузно оље, уље репице и ланено уље. Ако се ова уља загреју отпуштају слободне радикале и продукте липидних оксида. Због чега изазивају упалне процесе и штетно делују на здравље.
Сунцокретово уље садржи много Омега 3 масних киселина, али када се загреје на високим температурама може да изазове хроничне болести попут дијабетеса, метаболичких промена, аутоимних процеса и ендокриних болести.
Уље добијено од семенки лана богато је омага 3 и омега 6 масним киселинама, као и витамином Е. Али се на високим температурама распада, због чега је добро да се користи само хладно.
Како кувати и чувати уље:
Да би уље сачувало корисна својства, потребно је да се придржавате ових правила:
- Кад пржите храну никад не загревајте уље толико да се дими;
- Смањите укупно време пржења или кувања;
- Никад немојте поново користити исто уље;
- Не остављајте флашу уља на сунцу; Уље увек чувајте на тамном и хландом месту, добро затворено.