УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА! Антибиотици нису "паметни" и не разликују добре и лоше бактерије, зато је важно да ОВО РАДИМО
Важно је да знамо како да сачувамо здравље!
Проф. др Томислав Преведен, председник Удружења Инфектолога Србије, одговара на питање да ли је заиста потребно узимати пробиотике истовремено са антибиотицима. Које су последице, а које предности.
Суочени са ситуацијом коју почетком године нико није могао да замисли ни да предвиди, свакодневно смо показивали да само солидарношћу можемо да пребродимо новонастале околности. Оно око чега смо се сви беспоговорно сложили јесте да је здравље наше највеће богатство, а превенција најбољи лек.
Антибиотици су се примењивали за терапију честих, бактеријских суперинфекција, вирусних упала плућа, базирано на искуству лекара од почетка пандемије. Оно што свакако знамо јесте да антибиотици нису “паметни лекови” који би могли да разликују лоше од добрих бактерија које сваки човек нормално има у својим цревима. Без обзира из ког разлога пијемо антибиотике, баш тај дисбаланс у цревној флори може довести и до бројних стомачних тегоба. Данас се сматра да сваки други пацијент на терапији антибиотицима, без обзира на пол и узраст, пати од дијареје, грчева, надимања, мучнине и др. што непријатно компликује и продужава постојећу инфекцију коју желимо да савладамо. Дакле антибиотици лече, али имају и читав низ нежељених ефеката, па увек морамо водити рачуна да спречимо настанак таквих стања. Зато се данас већ добро зна, јер светске препоруке тако кажу, да се уз сваки антибиотик, мора узимати и неки пробиотски препарат, наводи проф. др Преведен.
Пробиотици су већ дуги низ година у фокусу стручне јавности, јер се константно спроводе бројне клиничке студије које доказују њихов значај за наш организам.
Пробиотици се дефинишу као живи микроорганизми који унесени у познатом броју остварају користан утицај на здравље домаћина. Пробиотски микроорганизми штите од развоја лоших бактерија јер одржавају баланс у цревима. Другим речима, они имају позитиван ефекат на здравље домаћина јер побољшавају рад црева и олакшавају пробаву.
У нашим апотекама може се наћи много различитих пробиотика. Ипак, постоји један сој, једини пробиотски квасац под називом Saccharomyces боулардии. Оно што је за овај облик пробиотика важно знати је да је, као квасница, отпоран на све врсте антибиотика, док други пробиотици нису увек сигурни за примену током антибиотске терапије. Наиме, већина пробиотских препарата у свом саставу садржи добре бактерије, које су осетљиве на деловање антибиотика.
Када уз антибиотик узимамо пробиотске препарате који садрже добре бактерије, поред велике могућности да их антибиотик уништи, постоји и могућност да оне размене гене са патогеним бактеријама, чиме би лоше бактерије могле постати отпорне на антибиотик. Да ли можете замислити ситуацију да антибиотик изгуби своју ефикасност у борби против лоших бактерија? То би изазвало катастрофу планетарних размера и угрозило опстанак човечанства, а због све веће некритичне примене антибиотика, већ постоји много сојева отпорних на њихово деловање. Примена пробиотске кваснице, уз све остале мере које се препоручују, помоћи ће да се успешно супротставимо растућој отпорности бактерија на антибиотике, истиче проф. др Преведен.
У томе и јесте значај примене С. боулардии, који је открио француски микробиолог Хенри Боулард давне 1923. Он је из коре воћа личи изоловао ову квасницу, који ће касније по њему добити назив Буларди.
Буларди има 10 пута већи пречник ћелије у односу на ћелије бактерија, што додатно убрзава елиминацију патогена из црева које везује за своју површину.
Оно што такође треба нагласити јесте да се само Буларди може узимати у исто време са антибиотиком. То не важи за бактеријске пробиотике, јер чак и када их узмете са размаком од 2 или 3 сата постоји велики ризик да ће антибиотик деловати и на њих и тиме смањити ефикасност препарата који пијете са циљем да спречите стомачне тегобе.
Најважније је да се пробиотик увек узима према смерницама и клиничким студијама, а Буларди се налази у свим светским препорукама и већ готово 100 година представља најиспитиванији и најистраживанији пробиотски сој на свету, каже проф. др Преведен.
На крају, када купујете пробиотик у апотеци, увек посебно обратите пажњу и на број сојева који су декларисани на кутији и који се налазе у једној дози. Буларди је доступан у дози од 5 и 10 милијарди пробиотских колонија (ЦФУ), што представља оптималну дозу према светским препорукама.
Такође, са фармацеутом обавезно проверите да ли се у кутији блистер са капсулама налази у заштитној кесици (фолији), што гарантује број сојева и на истеку рока трајања, јер НЕ ЗАБОРАВИМО, и бакерије и гљивице су живи микроорганизми који су осетљиви на амбијенталне услове, па њихов број временом опада, а од дозе зависи и ефикасност препарата.
Уколико се неки пробиотски сој, као што је то Буларди, налази у свим светским водичима, има комплетну заштиту и у одговарајућој је дози, обезбедили сте себи и својим укућанима сигуран пробиотик који ће безбедно и ефикасно вратити потребну равнотежу у вашу цревну флору, што је предуслов за наше укупно здравље и просперитет, наглашава још једном проф. др Томислав Преведен.