ПРИЈА СРЦУ, ЧУВА ЗДРАВЉЕ ЦРЕВА: 5 ЗДРАВИХ разлога због којих треба да пијете вино
Још од давнина важи веровање да чаша вина чува здравље. Ово су само неки од разлога због којих је здраво конзумирати ово пиће.
Било да сте припремили романтичну вечеру, излазак за пријатеље или просто желите да проведете опуштено вече уз књигу и лагану музику, црно вино је идеалан избор.
Али да ли је црно вино добро за испијање, за наше здравље? Ако да, зашто?
8 ствари које су СВИ макар једном радили, а заправо СКРАЋУЈУ ЖИВОТ - водите рачуна о себи!
СЛАДОЛЕД ТОРТА ЗА ВРЕЛЕ ЛЕТЊЕ ДАНЕ: Толико се једноставно прави, да вам не треба чак ни миксер! (ВИДЕО)
Ево пет разлога због којих би се опуштање чашом црног вина након дугог дана требало наћи на вашој листи обавеза - један разлог за сваки радни дан!
- Црно вино може бити добро за срце
Доказано је да антиоксиданти у црном вину названи флавоноиди смањују ризик од срчаних болести снижавањем нивоа ЛДЛ (лошег холестерола) и повећањем производње доброг холестерола. Према истраживачима са Калифорнијског универзитета у Давису, поједине сорте имају више концентрација флавоноида него друге.
- Црно вино смањује ризик од депресије
Иако је хронично обилно пијење повезано са проблемима физичког и менталног здравља, умерено пијење црног вина може имати супротан ефекат.
Седмогодишње истраживање на преко 5.500 одраслих између 55 и 80 година, без претходне историје депресије или злоупотребе алкохола, показало је да су умерени уживачи алкохола (дефинисани као они који су пили две до седам малих чаша вина недељно) били мање вероватни да пате од депресије од оних који су пили више или мање од те количине.
- Полифеноли који се налазе у црном вину помажу у одржавању црева здравим
Студија је показала да пијење црног вина повећава количину добрих бактерија у вашем дебелом цреву, помажући вашем дигестивном тракту да ефикасније „пробавља храну, регулише имунолошку функцију и производи витамин К који игра кључну улогу у помагању крвном угрушку“.
- Једињење у црном вину може вам помоћи да изгубите килажу и масноће
Ново истраживање проучава ефекте piceatannola, једињења пронађеног у црном вину које се из антиоксиданта ресвератрола претвара на масти. Лабораторијска студија открила је да piceatannol блокира процес који омогућава формирање масне ћелије, а очекује се да ће још студија проучавати даље начине на које ово једињење може да нам помогне да ослабимо.
- Једињења у црном вину такође могу побољшати памћење и успорити или одложити настанак деменције
Тим са Медицинског факултета Моунт Синаи у Њујорку открио је да полифеноли, такође пронађени у чају, орасима, бобицама и какау, могу значајно успорити когнитивно погоршање и деменцију повезану са Alchajmerovom болешћу.