ПРЕСТАНИТЕ ДА ГУЛИТЕ ВОЋЕ! Смањујете ВИТАМИНЕ И МИНЕРАЛЕ, а ЕВО шта још себи УСКРАЋУЈЕТЕ
Постоји и боље решење...
Навикли смо да воћу и (неком) поврћу скидамо кору верујући да тим чином скидамо слој на ком се највише задржавају пестициди, међутим то и није баш исправно!
Отклањањем коре одстрањујемо део који је заправо препун храњивих материја - витамина, минерала и других корисних биљних једињења.
ШОК У ЛЕСКОВЦУ: Жена купила хлеб и кренула да га сече, а унутра је затекло ОВО! (ФОТО)
"ХВАЛА СВИМА КОЈИ БРИНУ...": Огласила се Слобода МИћаловић и открила КАКО се здравствено осећа! (ФОТО)
10 дана од порођаја ЗАИГРАЛА КОЛО: Мирка Васиљевић открила тајну како се ВРАТИЛА У ФОРМУ
Уместо да их гулимо, треба само добро да га оперемо.
- Јабука са кором садржи чак до:
- 322 посто више витамина К
- 142 посто више витамина А
- 115 посто више витамина Ц
- 20 посто више калцијума
- 19 посто више калијума
од оне која је ољушћена. Чак 30 посто укупне количине влакана у поврћу се може наћи управо у кори и љусци - тврди нутриционисткиња Јасна Вујачић.
Неогуљено воће одржава ситост и здравље
Осим што је ризница витамина и минерала, кора воћа и поврћа може смањити глад и помоћи вам да дуже задржите осећај ситости. Разлог томе је висок садржај влакана у кори. Влакна такође служе као храна пробиотским бактеријама које живе у нашим цревима. Када се ове бактерије хране влакнима, оне производе кратколанчане масне киселине, за које се сматра да додатно појачавају осећај ситости.
Воће и поврће, нарочито њихови спољашњи делови, садрже антиоксидансе, корисна биљна једињења која могу смањити ризик од неколико болести.
– Главна функција антиоксиданаса је борба против нестабилних молекула познатих као слободни радикали. Када ниво слободних радикала постане превисок, они могу изазвати оксидативни стрес, који на крају може наштетити ћелијама и повећати ризик од срчаних обољења, одређених врста карцинома, Alchajmerove болести...
Пестициди се могу наћи на конвенционално узгојеном воћу и поврћу, и није тајна да их највише има на кори. Зато се све воће и поврће мора прати, а неко се и гули.
– Иако се чини да је гуљење воћа и поврћа нешто ефикаснији начин уклањања пестицида од самог прања, разлика је вероватно премала да би направила праву разлику – закључује Јасна Вујачић.
Неке коре су нејестиве
Одређене коре од воћа или поврћа су тешке за конзумирање или једноставно нејестиве.
На пример, коре авокада и диње се сматрају нејестивим, без обзира на то да ли се конзумирају куване или сирове. Коре од воћа и поврћа попут ананаса, банане, лука и целера могу имати чврсту текстуру коју је тешко жвакати и пробавити. Ове коре је генерално најбоље уклањати и не јести. Агруми такође имају жилаву и горку кору коју је тешко конзумирати сирову. Углавном их је најбоље конзумирати као корицу, скувати или једноставно одбацити.