Запамтите - ово је ТАЈНА најбољег рецепта за мекане палачинке: Баш као што су спремале наше баке, одушевићете укућане
Само уз овај трик кроз ваш дом осетиће се мирис детињства.
Палачинке су класик којег се не одричемо лако – од малих ногу, оне су синоним за слатке посластице и породична окупљања. Често су и много више од обичног јела, постајући права мала традиција у свакој кући.
Доносимо вам рецепт који гарантује савршене, мекане и укусне палачинке, савршене за сваку прилику - баш онакве какве су наше баке спремале. Знате, оне најукусније.
Састојци за савршене палачинке:
2 јаја
300 мл млека
100 мл минералне воде (за додатну мекоћу)
200 г брашна
Прстохват соли
Кашичица шећера (опционо, за слатке палачинке)
Мало уља за пржење
Припрема:
Умутите јаја и млеко – у већој посуди разбијте два јаја и додајте млеко. Добро умутите миксером или ручном жицом док не добијете уједначену смешу. Овај корак је заправо тајна наших бака и свих женских поколења генерацијама уназад - најважније је прво умутити јаја.
Додајте брашно и минералну воду – полако додајте брашно у смешу од јаја и млека, мешајући константно како бисте избегли грудвице. Кад се све лепо сједини, долијте минералну воду која ће осигурати прозрачност и мекоћу палачинки.
Зачините по укусу – убаците прстохват соли, а ако желите да палачинке буду благо слатке, додајте и кашичицу шећера. Смешу још једном добро измешајте и пустите да одстоји 10-15 минута.
Припрема тигања – загрејте тигањ на средњој температури и додајте неколико капи уља. За најбољи резултат користите тигањ с непријањајућим слојем, који ће омогућити равномерно печење без додатног уља.
Печење палачинки – када је тигањ добро загрејан, излијте кутлачу теста и брзо га разлијте по површини тигања. Пеците палачинку 1-2 минута са сваке стране, док не поприми лепу златну боју. Пажљиво је окрените и пеците још минут с друге стране.
Савет за послуживање
Палачинке можете послужити уз традиционални намаз од домаћег џема, крем с укусом чоколаде, свеже воће, или освежавајући крем од сира и меда за оне који воле благе комбинације. Свака комбинација је права посластица! Такође, немојте заборавити оне најједноставније - само са шећером.
Тајна савршених палачинки
За хрскаве ивице, додајте пар капи уља директно на тигањ пре сваког печења. Минерална вода је кључни састојак који чини да тесто буде лагано и ваздушасто, а тиме и да свака палачинка остане мекана и сочна.