ИТЕКАКО ИМА ВЕЗЕ: Ово је разлог зашто се ГОЈИТЕ иако водите рачуна шта једете, утиче на МЕТАБОЛИЗАМ
Уз ових 10 савета губићете килограме а можете јести све!
Ако сте мислили да жвакање хране није неки битан фактор који утиче на линију и здравље - грешите!
Од брзог конзумирања оброка таложе се килограми, а долази и до појединих обољења.
ПОГРЕШНО ЈЕ ТРЕТИРАТЕ: Ако вам коса СПОРО РАСТЕ сигурно правите ове 2 ГРЕШКЕ, делују безазлено али нису!
БЕЗ РОЗЕ КОСЕ ДРУГА ОСОБА Зорицу Брунцлик са почетка каријере би мало ко повезао са певачицом упечатљивог имиџа каква је данас!
СРПСКА ПЕВАЧИЦА СЕ ЦЕЛЕ ГОДИНЕ БОРИЛА СА РАКОМ ДОЈКЕ: "Нисам имала симптоме" После операције преживела пакао са бактеријом
Данас многи једу храну брзо и без размишљања. Обично је разлог тај што увек негде журимо, "немамо времена" да се посветимо самом процесу уживања у јелу. Ово може довести до гојазности и других здравствених проблема.
Јести полако може свако, само је потребно да имате паметнији приступ оброцима што вам може пружити бројне предности. Уопштено говорећи, брзо једење је када сваки залогај сажваћете 15 пута (или мање), док се за споро једење ова бројка пење и на 40. Сами проверите у коју групу припадате.
Повећава шансу за гојазност
Особе које једу брзо имају тенденцију да временом добијају на тежини, што може бити делимично последица преждеравања (преједања). Када сте у "налету" и не размишљате много о исхрани, већ журите да утолите глад.
Последица је да претерате јер сигнал ситости не долази моментално већ са благом задршком.
С друге стране када сваки залогај сажвакате дупло више (дуже) него обично, дајете телу времена да схвати да му је доста. Тако најлакше спречавате појаву преједања. Ово је потврђено у многим истраживањима.
Спорим једењем једете мање
Ваш апетит и унос калорија у великој мери контролишу хормони. Након оброка, црева успоравају деловање грелина, хормона глади, чиме смањују апетит. Тада се осећати пуни, сити и не желите даље да једете.
Сам процес успоравања апетита траје неких 20 минута. Спорије једење (дуже жвакање) даје вашем мозгу време које је потребно да прими ове сигнале.
У једном истраживању, 17 здравих људи нормалне тежине јело је у два наврата 300 грама сладоледа. Током првог, они су појели сладолед у року од 5 минута, али током другог јели су га 30 минута. Закључак истраживања је да су у другом наврату појели мање јер им се осећај ситости јавио много пре него у првом покушају.
У другом истраживању особе са нормалном или прекомерном тежином јеле су различитом брзином. Обе групе су појеле мање калорија током оброка са најспоријим темпом. Сви учесници су се осећали ситим дуже након што су јели спорије. Ово смањење уноса калорија требало би да доведе до губитка килограма током времена.
У трећем истраживању, истраживачи су понудили 45 људи да једу пицу до ситости, док жваћу различитим темпом- нормалним, 1,5 пута дужим од нормалног и двоструко дужим од нормалног. Просечан унос калорија смањен је за 9,5 одсто када су испитаници жвакали 1,5 пута дуже од нормалног и готово 15 одсто када су жвакали двоструко дуже него иначе.
Идеално око 40 жвакања
Не можете жвакати храну до бескраја. Постоји ограничење колико жвакање може да траје, а да и даље уживате у оброку. Једно истраживање је открило да жвакање сваког залогаја у трајању од 30 секунди смањује вероватноћу да ћете касније пожелети неку ужину, али и значајно смањује уживање у оброку.
Када спорије једете (око 40 жвакања залогаја) имате и друге предности:
- повећавате уживање у храни
- жвакањем разлажете храну на мање делове и тиме побољшавате варење
- резултат недовољног жвакања су проблеми с пробавом и гасови. Споријим јелом и дужим жвакањем ово најбрже решавате.
- помажете бољу апсорпцију хранљивих материја
- осећате се мирније и боље држите исхрану под контролом
- осећате смањење нивоа стреса
Како успорити и смршати
- Ево неколико савета који ће вам помоћи да почнете јести спорије:
- Избегавајте екстремну глад. Тешко је јести полако кад сте прегладнели. Да бисте спречили екстремну глад, држите при руци неке здраве грицкалице.
- Жваћите више. Пребројите колико пута обично жваћете залогај хране, а затим удвостручите ту бројку. Можда се изненадите како мало жваћете.
- Спустите виљушку између залогаја хране, лакше ћете и спорије јести.
- Једите храну којој је потребно жвакање. Усредсредите се на влакнасту храну која захтева много жвакања, попут поврћа, воћа и орашастих плодова. Влакна такође могу да поспеше мршављење.
- Пијте воду уз оброке.
- Користите тајмер. Подесите свој кухињски тајмер на 20 минута и учините све да не завршите пре него што се огласи звучни сигнал. Тежите лаганом и непрекидном ритму током оброка.
- Искључите екране. Покушајте да избегавате електронске уређаје, попут телевизије и паметних телефона, док једете.
- Дубоко удахните. Ако почнете да једете пребрзо, дубоко удахните. Ово ће вам помоћи да се преусмерите и вратите на прави пут.
- Будите стрпљиви. За промену је потребно време, отприлике два месеца да би ново понашање постало навика.