POGORŠAVA SITUACIJU: Evo koja hrana HLADI, a koja GREJE organizam, kada je toplo jedite ove namirnice
Masne i slane namirnice podižu temperaturu.
Jedan od načina kako smanjiti štetne posledice visokih letnih temperatura na naše zdravlje i raspoloženje je upravo i pravilna ishrana, pored redovne hidratacije.
Reakcija tela na povišene temperature je snižavanje telesne temperature znojenjem. Kao negativan efekat tog prirodnog telesnog odbrambenog mehanizma može se pojaviti dehidracija organizma i druge neželjene pojave.
Poznata PEVAČICA izgubila čak PEDESET KILOGRAMA uz pomoć ove DIJETE: Zasniva se na napitku od par sastojaka
Dodaj JEDNU KAŠIČICU ove namirnice u jutarnju KAFU, ovo ELIMINIŠE CELULIT, pomaže da SMRŠAŠ veoma BRZO
Nepravilnom ishranom povećavamo znojenje organizma i samim tim povećano gubljenje telesne tečnosti, minerala i nekih vitamina. Varenje teške hrane zahteva veću aktivnost metabolizma, što indirektno povećava telesnu temperaturu.
Leti generalno treba unositi manje kalorija, odnosno energije koju dobijamo iz hrane, što je dodatni razlog da leti izbegavamo masnu i teško probavljivu hranu.
Posebno su štetne namirnice kao što su:
- jako začinjena jela
- pečena, pržena i pohovana hrana
- masna mesa i mesni proizvodi
- pića sa kofeinom
- slatkiši
- gazirina zaslađena pića
- preterano rashlađena pića
Masna i teška hrana otežava cirkulaciju, tako da je potrebno kako se temperature vazduha povećavaju, smanjivati konzumiranje teško probavljivih jela.
Umesto tečnosti može se konzumirati sezonsko voće i povrće, a najbolji izbor su zelena salata, paradajz, krastavac, lubenica, dinja i jabuke. Ove namirnice sadrže u proseku više od 80% vode i proporcionalnu količinu mineralnih materija, tako da služe i kao ukusan izvor vode, ali i minerala, koji se gube isparavanjem, odnosno znojenjem.
Korisno je konzumirati namirnice kao što su mahunarke, semenke, nerafinisana ulja, posebno maslinovo ulje i manje količine ribe i plodova mora, koje će organizam nahraniti kvalitetnim nutrijentima.