ПОГОРШАВА СИТУАЦИЈУ: Ево која храна ХЛАДИ, а која ГРЕЈЕ организам, када је топло једите ове намирнице
Масне и слане намирнице подижу температуру.
Један од начина како смањити штетне последице високих летних температура на наше здравље и расположење је управо и правилна исхрана, поред редовне хидратације.
Реакција тела на повишене температуре је снижавање телесне температуре знојењем. Као негативан ефекат тог природног телесног одбрамбеног механизма може се појавити дехидрација организма и друге нежељене појаве.
Позната ПЕВАЧИЦА изгубила чак ПЕДЕСЕТ КИЛОГРАМА уз помоћ ове ДИЈЕТЕ: Заснива се на напитку од пар састојака
Додај ЈЕДНУ КАШИЧИЦУ ове намирнице у јутарњу КАФУ, ово ЕЛИМИНИШЕ ЦЕЛУЛИТ, помаже да СМРШАШ веома БРЗО
Неправилном исхраном повећавамо знојење организма и самим тим повећано губљење телесне течности, минерала и неких витамина. Варење тешке хране захтева већу активност метаболизма, што индиректно повећава телесну температуру.
Лети генерално треба уносити мање калорија, односно енергије коју добијамо из хране, што је додатни разлог да лети избегавамо масну и тешко пробављиву храну.
Посебно су штетне намирнице као што су:
- јако зачињена јела
- печена, пржена и похована храна
- масна меса и месни производи
- пића са кофеином
- слаткиши
- газирина заслађена пића
- претерано расхлађена пића
Масна и тешка храна отежава циркулацију, тако да је потребно како се температуре ваздуха повећавају, смањивати конзумирање тешко пробављивих јела.
Уместо течности може се конзумирати сезонско воће и поврће, а најбољи избор су зелена салата, парадајз, краставац, лубеница, диња и јабуке. Ове намирнице садрже у просеку више од 80% воде и пропорционалну количину минералних материја, тако да служе и као укусан извор воде, али и минерала, који се губе испаравањем, односно знојењем.
Корисно је конзумирати намирнице као што су махунарке, семенке, нерафинисана уља, посебно маслиново уље и мање количине рибе и плодова мора, које ће организам нахранити квалитетним нутријентима.