NI NALIK RUSKOJ SALATI - Varijanta koju godinama pravimo nema veze sa originalnim receptom, evo kako se pravi
Godinama je nezaobilzan prilog uz bilo koje pečenje i sarmu, a dosta je sastojaka koji se ne poklapaju sa originalnim receptom, jedan će vas iznenaditi.
Sezona slava je već počela, a pred nama je još dosta praznika i sigurno je da će trpeza biti bogata. Kada je tako, ruska salata je nezaobilazna u ovom slučaju.
Svaka domaćica ima svoju varijantu ruske salate, a originalan, tradicionalni recept razlikuje se od ostalih.
Evo kako se ona pravi u Rusiji:
Iseći najsitnije 150 grama šunke, 200 grama telećeg pečenja i 100 grama pilećeg mesa, kuvanog, pečenog ili prženog.
Skuvati 5 krompira, 4 šargarepe, 1 malu glavicu karfiola i jedno jaje.
Oljuštiti 4 mala kisela krastavca.
Iseći sve što sitnije.
Dodati 250 grama konzervisanog graška, 25 grama kopra i iseckanog peršunovog lišća.
Pomešati sve zajedno sa mesom, posoliti i pobiberiti.
Uzeti pola litre hladnog ulja i dodavati žumancima kap po kap, neprekidno mešajući. Kada majonez bude dovoljno gust, dodati dok od pola limuna i mešati dalje.
Podeliti majonez na dva dela. Razblažiti jedan deo sa pola kafene šoljice vode i pomešati sa spremljenom salatom.
Staviti salatu u posudu i premazati drugim, gušćim delom majoneza. Ukrasiti salatu koturićima kiselih krastavčića, mariniranim pečurkama, višnjama, graškom i služiti.
Prijatno!