Jedna od najpoznatijih SLAVSKIH TORTI! Baka Jela donosi recept za BOEM TORTU - kraljicu SVEČANE TRPEZE
Starinske poslastice su neprikosnovene!
Starinski recepti za torte i kolače opet se vraćaju u modu. U moru takozvanih brzih recepata oni odavno isprobani i prepoznatljivog ukusa često uvek iznova dokazuju zašto se nazivaju klasicima kuhinje.
Jedan od takvih recepata je i onaj za boemsku tortu ili kraće boem. Iako je potrebno malo više vremena za pripremu, zbog ukusa se i te kako vredi potruditi.
Recept za POSNO JELO iz bakine kuhinje - Najukusniji KROMPIR pravi se na ovaj način, tajna je u mešavini začina (VIDEO)
Punjene PAPRIKE po receptu iz BAKINE KUHINJE - Zbog ovog sastojka su posebno ukusne (VIDEO)
Potrebno je za biskvit 4 kore:
- 10 belanaca
- 100 gr šećera
- 100 gr čokolade(može N eskvik)
- 150 gr ml oraha
- 100 gr brašna
Krem:
- 500 mleka
- 100 gr šećera
- 10 žumanaca
- 2 pudinga od vanile ili toliko brašna
- 150 -200 gr maslaca ili margarina
- Malo mlevenih oraha za posipanje
Priprema:
Umutiti belanca sa šećerom, dodati orahe, brašno, Neskvick ili samlevenu čokoladu. Može i 2-3 kašike kakaa, umesto toga. Sve izjednačiti i podeliti na 2 dela.
Veliki pleh od rerne obložiti pek papirom, pa pola testa razvući na celi pleh i peći na 180 stepeni C 15 minuta. Preseći na pola. Tako ispeći i drugu koru. Staviti jednu preko druige i pokriti krpom da se ne suše.
U mleko staviti šecer, moze i vanilin. Dodati malo mleka u 10 žumanaca, pa dodati puding i sve žicom izmešati i zakuvati u mleko. Pokriti folijom i ohladiti.
Maslac umutiti sa 2-3 kašike sećera u prahu, pa izjednačiti mikserom sa pudingom. Izvrnuti dugački posluzavnik naopako, pa staviti prvu koricu i premazati četvrtinom krema, a zatim staviti drugu, trecu, pa četvrtu koricu i sve ih premazati. Odozgo pa posuti mlevenim orasima. Može i glazura od čokolade. Ostaviti u fruzider 3 sata ili preko noći.