Једна од најпознатијих СЛАВСКИХ ТОРТИ! Бака Јела доноси рецепт за БОЕМ ТОРТУ - краљицу СВЕЧАНЕ ТРПЕЗЕ
Старинске посластице су неприкосновене!
Старински рецепти за торте и колаче опет се враћају у моду. У мору такозваних брзих рецепата они одавно испробани и препознатљивог укуса често увек изнова доказују зашто се називају класицима кухиње.
Један од таквих рецепата је и онај за боемску торту или краће боем. Иако је потребно мало више времена за припрему, због укуса се и те како вреди потрудити.
Рецепт за ПОСНО ЈЕЛО из бакине кухиње - Најукуснији КРОМПИР прави се на овај начин, тајна је у мешавини зачина (ВИДЕО)
Пуњене ПАПРИКЕ по рецепту из БАКИНЕ КУХИЊЕ - Због овог састојка су посебно укусне (ВИДЕО)
Потребно је за бисквит 4 коре:
- 10 беланаца
- 100 гр шећера
- 100 гр чоколаде(може Н есквик)
- 150 гр мл ораха
- 100 гр брашна
Крем:
- 500 млека
- 100 гр шећера
- 10 жуманаца
- 2 пудинга од ваниле или толико брашна
- 150 -200 гр маслаца или маргарина
- Мало млевених ораха за посипање
Припрема:
Умутити беланца са шећером, додати орахе, брашно, Несквицк или самлевену чоколаду. Може и 2-3 кашике какаа, уместо тога. Све изједначити и поделити на 2 дела.
Велики плех од рерне обложити пек папиром, па пола теста развући на цели плех и пећи на 180 степени Ц 15 минута. Пресећи на пола. Тако испећи и другу кору. Ставити једну преко друиге и покрити крпом да се не суше.
У млеко ставити шецер, мозе и ванилин. Додати мало млека у 10 жуманаца, па додати пудинг и све жицом измешати и закувати у млеко. Покрити фолијом и охладити.
Маслац умутити са 2-3 кашике сећера у праху, па изједначити миксером са пудингом. Изврнути дугачки послузавник наопако, па ставити прву корицу и премазати четвртином крема, а затим ставити другу, трецу, па четврту корицу и све их премазати. Одозго па посути млевеним орасима. Може и глазура од чоколаде. Оставити у фрузидер 3 сата или преко ноћи.