Ove namirnice NIKAKO NE PODGREVAJTE, jer postaju TOKSIČNE!
Neke od vaših omiljenih jela se možda nalaze na ovoj listi zato je dobro pročitajte!
Brz i užurban život čini skoro nemogućim da svaki dan pravite ručak čim se vratite sa posla. Zato smo primorani da pripremimo hranu nekoliko dana unapred, pa da je posle podgrevamo. U ovom praktičnom pristupu nema ničeg lošeg, samo treba da izbegavate namirnice koje ponovnim zagrevanjem postaju toksične.
Jaja
Kada se upotrebe u jelu, jaja postaju visokorizična namirnica zbog toga što se brzo kvare, a ponovno zagrevanje čini ih vrlo toksičnim. Ovo se odnosi na jela sa kuvanim ili pečenim jajima, poput rolata od mlevenog mesom sa jajima ili musake.
USKRS JE IZA UGLA! 10 predloga kako da ukrasite jaja za Vaskrs nađite OVDE!
Celer
Možda niste znali da celer obavezno treba da izvadite iz supe kada je skuvate. On sadrži nitrate koji podgrevanjem postaju izuzetno štetni.
Spanać
Spanać je biljka koja sadrži nitrate. Podgrevanjem spanaća, nitrati prelaze u nitrite, koji su potencijlno kancerogeni. Zato je najbolje da ga pojedete odmah po spremanju ili ako vam ostane višak, da ga konzumirate hladnog.
Probajte pravi prolećni ukus: rižoto sa piletinom i spanaćem. Recept ćete naći OVDE.
Pečurke
Ako pripremite pečurke za više dana, ni ne pomišljajte da ih ponovo zagrevate. Kod podgrevanja pečuraka dolazi do promene u sastavu proteina, pa mogu da izazovu razne probavne probleme, a gube svoje zdravstvene prednosti. Ovo posebno važi za rižoto, čorbice ili soseve koje sadrže ovu namirnicu. Tako da ako planirate da ih jedete i drugi dan, konzumirajte ih hladne, a ako želite da ih stavite na picu, pospite ih po njoj tek kada ona bude gotova.
Kako da napravite savršene pikantne tartalete sa pečurkama saznajte OVDE.
Piletina
I kod pogrevanja ovog mesa dolazi do promene sastava proteina. Zato je najbolje da ga jedete hladno, eventualno možete da ga zagrevate duže, na nižoj temperaturi. Pileći file je ukusan i kada se ne podgreva, pa je možda najbolja varijanta za "ručak za dva dana".
Probajte piletinu na grčki način, a kako da je spremite, saznajte OVDE!
Krompir
Ova visokonutritivna namirnica pri ponovnom zagrejavanju postaje toksičan i gubi većinu svojih svojstava. Najbolje je da ga jedete čim ga spremite, a najviše beneficija ima kad je hladan - u njemu tada ima najveći procenat skroba koji će vas dugo držati sitim.
Da li ste znali da je kora od krompira korisna? Zašto je to tako, saznajte OVDE
Pročitajte i: