Осам запањујућих чињеница о воћу и поврћу!
Као што знамо, воће и поврће чини веома значајан део наше исхране. Или нам га бар стручњаци препоручују. Како год, следи осам бизарних чињеница о овим намирницама, за које сигурно нисте чули!
1. Парадајз људождер
Ово је биљка коју су узгајали урођеници са Фиџија, који су хиљадама година практиковали канибализам, како би, наводно, добили намирницу која пружа угођај једења људског меса!
2. Коцкасте лубенице
Јапански фармери открили су начин узгјања лубенице у стакленим кутијама тако да израсту у коцкасти облик, да би се лакше чувале у фрижидерима. Узгојени су и други облици, као на пример пирамиде! Од овог подухвата се обогатио "Денсуке" бренд, продајући лубенице по цени од 250 долара.
3. Љубичасте шаргарепе
Данас бисмо тешко препознали 'древне' шаргарепе из ранијих раздобља – биле су љубичасте или беле. Данци су узгојили нама познате наранџасте поврћке. Иако већина нас није видела другачије, у ретким продавницама здраве хране, могу се наћи шаргарепе у дугиним бојама, беле, жуте, љубичасте, па чак и црне!
4. Броколи је најомраженије поврће
Нажалост, иако корисно за наш организам, зелено поврће је најмање омиљено. Истраживања показују да је броколи на последњем месту. Амерички председник Џорџ Буш старији их је толико мрзео да га је забранио у Белој кући!
5. Банане нестају
Врста банана у којој данас уживамо, Кавендиш, у великој је невољи! Прети јој талас такозване панамске заразе, а научници сматрају да је само питање времена када ће бити истребљена. Њена претходница, Грос Мишел, и даље постоји, али у недовољним количинама за глобалну популацију.
6. Јабуке су узгајане због алкохолних пића
Интересантно је да се раније јабуке уопште нису вредновале као здрава и корисна намирница. Током 18. и 19. века узгајане су за справљање јаких алкохолних пића!
7. Целер има негативне калорије
Једна од актуелних тема по питању исхране, јесте да постоје намирнице које садрже толико мало калорија да сам чин жвакања и варења троши више енергије, него што нам оне саме обезбеђују! Најчешће помињан по том својству је целер, који вам заправо може помоћи да смршате!
8. Отровни кромпири
Кромпир производи једну посебно опасну супстанцу, соланин, а показатељ његовог присуства су зелене тачке на површини плода. Кромпири у продаји су пажљиво култивисани, али може се десити да вам западне и неки са високим процентом опасне супстанце! Кување такође смањује његов ниво, али сваки поједени кромпир излаже вас малом ризику.