Уживајте у благодетима ускршњих јаја!
Ближи се Ускрс! Нема боље теме за ове дане него како искористити благодети јаја која ће ових дана бити на менију. Већина нас увелико користи јаја у исхрани али није на одмет подсетити се колико су она важна и здрава.
Јаја су веома здрава за очи. Једно јаје дневно може спечити макуларну дегенерацију, озбиљно оштећење ока, које за последицу има губитак вида. Јаје садржи каротеноиде, посебно лутеин и ксантин који су важни за здравље ока. Иако и друге намирнице садрже ове материје, из јаје се најлакше и најбоље апсорбују.
Јаја садрже мање протеина у односу на месо, али се боље абсорбују у организам. Једно јаје има око 6 грама протеина, који садрже чак 9 есенцијалних аминокиселина, оних које организам не може сам да створи.
Студија са Харварда, спроведена на великом броју испитаника, показала је да нема директне повезаности са конзумацијом јаја и срчаном болешћу. Заправо ова студија је показала да редовна исхрана јајима заправо спречава тромбозе, инфаркт срца и мозга.
Јаја су одличан извор холина. Једно жуманце садржи око 300 мг холина., нутритијента који је веома важан у регулацији рада мозга, срца и целог нервног система.
Противно уобичајеном веровању, јаја садрже корисне масти и праву количину масти. Наиме цело јаје садржи свега 5г масти од чега су само 1,5г засићене. Кад би бар месо (пилетина) имало овакав однос засићених и незасићених масти!
Нова истраживања указују на то да јаја немају утицај на укупни холестерол у крви. Наравно, подразумева се умерена конзумација – препоручује се да број жуманаца не пређе 2 комада дневно.
Конзумација јаја може да спречи појаву рака дојке. У једној студији жене које су конзумирале више од 6 јаја на дан имале су ређе карцином дојке од оних које нису јела (толико) јаја.
Јаја су корисна за здравље косе и коже јер имају висок садржај сумпора који је важан за синтезу колагена. Такође садрже и витамине Б групе, као и друге минерале и витамине које ће косу начинити сјајном и чврстом (зато се и препоручују паковања за косу са јајима).
(pansport.rs)