Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

АКО ЖЕЛИТЕ ДА СМРШАТЕ, ИЗБАЦИТЕ ОВО ПОВРЋЕ ИЗ ИСХРАНЕ: Доказано је да ГОЈИ, а може се заменити ОВИМ намирницама

21.06.2022. 14:22
hrana
храна / Извор: Профимедиа

Неке врсте временом могу повећати телесну тежину

Једење више поврћа једно је од главних постулата сваке дијете и плана уравнотежене исхране, али то никако не значи да је свака врста једнако добра и пожељна. Док неке врсте потпомажу мршављење, има и оних које саботирају сав ваш труд и које је управо из тог разлога препоручљиво избегавати или пак јести у минималним количинама.

ИМАТЕ НЕОДОЉИВУ ПОТРЕБУ ЗА СЛАТКИШИМА? Нутриционисти открили технику уз коју ПРЕЈЕДАЊЕ постаје ПРОШЛОСТ

ИМАТЕ НЕОДОЉИВУ ПОТРЕБУ ЗА СЛАТКИШИМА? Нутриционисти открили технику уз коју ПРЕЈЕДАЊЕ постаје ПРОШЛОСТ

СТРЕС ЈЕ МНОГО ОПАСНИЈИ НЕГО ШТО МИСЛИТЕ: Убрзава СТАРЕЊЕ организма и имуног система, а последица је РИЗИК ОД РАКА

СТРЕС ЈЕ МНОГО ОПАСНИЈИ НЕГО ШТО МИСЛИТЕ: Убрзава СТАРЕЊЕ организма и имуног система, а последица је РИЗИК ОД РАКА

ОДМАХ ПРОВЕРИТЕ ДЛАНОВЕ: Ако изгледају ОВАКО, ситуација је АЛАРМАНТНА и морате се јавити лекару

ОДМАХ ПРОВЕРИТЕ ДЛАНОВЕ: Ако изгледају ОВАКО, ситуација је АЛАРМАНТНА и морате се јавити лекару

Иако је поприлично тешко да се удебљате једући поврће, истраживање које су провели научници с Харварда сугерише како је то и те како могуће. Како би дошли до овог открића, тим научника је пратио више од 130.000 особа током више од двадесет година. Током тог раздобља су учесници испуњавали анкете о храни и сами пријављивали своју тежину. Уопштено гледајући, они који су јели највише воћа и поврћа највише су губили на тежини, а међу најмршавијима су били они који су често конзумирали бобичасто воће, јабуке, крушке, производе на бази соје и лиснато поврће, што не чуди с обзиром на то да све споменуте намирнице пружају осећај ситости уз унос врло мало калорија.

За разлику од ових благотворних намирница, откривено је и да је скробно поврће попут кромпира, кукуруза и грашка повезано с дебљањем, врло вероватно због високог гликемијског индекса. Наиме, храна с високим гликемијским индексом има тенденцију подизања нивоа шећера у крви и подстицања осећаја глади.

hrana
храна / Извор: Профимедиа

Као убедљиво најгори се показао кукуруз, а они који су повећали његову конзумацију, у правилу су након само две године имали 0,9 килограма више. Они који су, пак, чешће јели поврће богато влакнима попут пасуља, с временом су губили на тежини.

Иако су ове 3 врсте поврћа далеко од добрих опција, то не значи да их треба у потпуности избацити. Само припазите да не заузму већи део вашег тањира. Уместо да размишљате о овим врстама поврћа као о поврћу, сматрајте га алтернативама другим угљеним хидратима попут хлеба, риже и тестенине који не би требали да заузимају више од четвртине вашег тањира.