АКО ЖЕЛИТЕ ДА СМРШАТЕ, ИЗБАЦИТЕ ОВО ПОВРЋЕ ИЗ ИСХРАНЕ: Доказано је да ГОЈИ, а може се заменити ОВИМ намирницама
Неке врсте временом могу повећати телесну тежину
Једење више поврћа једно је од главних постулата сваке дијете и плана уравнотежене исхране, али то никако не значи да је свака врста једнако добра и пожељна. Док неке врсте потпомажу мршављење, има и оних које саботирају сав ваш труд и које је управо из тог разлога препоручљиво избегавати или пак јести у минималним количинама.
ИМАТЕ НЕОДОЉИВУ ПОТРЕБУ ЗА СЛАТКИШИМА? Нутриционисти открили технику уз коју ПРЕЈЕДАЊЕ постаје ПРОШЛОСТ
СТРЕС ЈЕ МНОГО ОПАСНИЈИ НЕГО ШТО МИСЛИТЕ: Убрзава СТАРЕЊЕ организма и имуног система, а последица је РИЗИК ОД РАКА
ОДМАХ ПРОВЕРИТЕ ДЛАНОВЕ: Ако изгледају ОВАКО, ситуација је АЛАРМАНТНА и морате се јавити лекару
Иако је поприлично тешко да се удебљате једући поврће, истраживање које су провели научници с Харварда сугерише како је то и те како могуће. Како би дошли до овог открића, тим научника је пратио више од 130.000 особа током више од двадесет година. Током тог раздобља су учесници испуњавали анкете о храни и сами пријављивали своју тежину. Уопштено гледајући, они који су јели највише воћа и поврћа највише су губили на тежини, а међу најмршавијима су били они који су често конзумирали бобичасто воће, јабуке, крушке, производе на бази соје и лиснато поврће, што не чуди с обзиром на то да све споменуте намирнице пружају осећај ситости уз унос врло мало калорија.
За разлику од ових благотворних намирница, откривено је и да је скробно поврће попут кромпира, кукуруза и грашка повезано с дебљањем, врло вероватно због високог гликемијског индекса. Наиме, храна с високим гликемијским индексом има тенденцију подизања нивоа шећера у крви и подстицања осећаја глади.
Као убедљиво најгори се показао кукуруз, а они који су повећали његову конзумацију, у правилу су након само две године имали 0,9 килограма више. Они који су, пак, чешће јели поврће богато влакнима попут пасуља, с временом су губили на тежини.
Иако су ове 3 врсте поврћа далеко од добрих опција, то не значи да их треба у потпуности избацити. Само припазите да не заузму већи део вашег тањира. Уместо да размишљате о овим врстама поврћа као о поврћу, сматрајте га алтернативама другим угљеним хидратима попут хлеба, риже и тестенине који не би требали да заузимају више од четвртине вашег тањира.