БЕЛИ ИЛИ СМЕЂИ: Наука тврди да уколико желите да СМРШАТЕ не би требало да једете ОВУ врсту ПИРИНЧА
Ако сте икада желели да смршате, можда сте прешли са белог на смеђи пиринач, али нове студије позивају да преиспитате одлуку
Смеђи пиринач се често потенцира као здрава храна због његових здравствених предности, док је бели пиринач озлоглашен.
Ипак, у последње време се поставља питање да ли је тамни пиринач заиста здравији од белог?
ЈЕФТИНА ЈЕ И ИМА ЈЕ СВАКА ПОРОДИЦА У СРБИЈИ: Ова намирница је ПОГУБНА за БУБРЕГЕ И ЈЕТРУ - избегавајте је!
РАВАН СТОМАК БЕЗ ВЕЖБИ: Ово је зачкољица због које не можете да СКИНЕТЕ САЛО - без ДИЈЕТЕ
СРЕМУШ СНИЖАВА ХОЛЕСТЕРОЛ, ЧИСТИ КРВНЕ СУДОВЕ И УБИЈА КАНДИДУ: Травар открио 3 најефикаснија рецепта
Постоји неколико разлога зашто се смеђи пиринач често сматра бољом опцијом. Главни аргумент је да је то цело зрно. Разлика између смеђег и белог пиринча је у томе што је смеђи у свом непрерађеном облику целог зрна.
Белом пиринчу су с друге стране уклоњене мекиње и клице током обраде. Цела зрна се сматрају здравијом варијантом јер садрже више влакана. Влакна су хранљива материја за коју се зна да снижава холестерол, контролише шећер у крви и регулише варење. Истина је да смеђи пиринач садржи више влакана него бели јер је нерафинисан, али је важно напоменути врсту влакана.
Постоје две врсте влакана: растворљива и нерастворљива. Растворљива влакна апсорбују воду да омекшају вашу столицу у дигестивном тракту, чинећи их лакшим за пролаз. С друге стране, нерастворљива влакна не упијају воду нити ферментирају. Пошто се уопште не разграђује, ствара тврду масу у цревима.
Смеђи пиринач садржи нерастворљива влакна, а како објашњава докторка натуропатске медицине Лиз Картер, ово може имати велики утицај на црева. „Смеђи пиринач има висок садржај оштрих, иритирајућих нерастворљивих влакана, за разлику од белог пиринча.“, каже она.
Још два разлога могу натерати да се одрекнете смеђег пиринча - фитинска киселина и арсен. Смеђи пиринач садржи фитинску киселину, која је позната као антинутријент јер заправо блокира способност вашег тела да апсорбује одређене хранљиве материје, као што су гвожђе, цинк и калцијум. Конзумирање великих количина може на крају довести до недостатка витамина и минерала.
Смеђи пиринач такође садржи више арсена, токсичног тешког метала који, када се конзумира током времена, може повећати ризик од болести попут рака, срчаних болести и дијабетеса типа 2.