Муче те БОЛНЕ, ОГОРМНЕ АКНЕ! Проблем могу да буду и ове НАМИРНИЦЕ, нису добре за кожу!
Поведи рачуна о исхрани!
Уколико имате проблеме са упорним, болним акнама, које не само да су веома непријатне, већ и нарушавају естетику лица, можда правите грешке када је избор намирница у питању.
Неке намирнице једноставно нису добре за кожу.
Симптоми који су ПОКАЗАТЕЉ да сте ИМАЛИ КОРОНУ, а да то нисте ни знали!
Дијета ИДЕАЛНА ЗА ЗИМУ! Једи и МРШАВИ "методом ВИЉУШКЕ", битно је да се испоштује ЈЕДНО ПРАВИЛО!
Исхрана и акне
Лоша исхрана може да изазове настанак акни, поготово намирнице које имају висок гликемијски индекс. Гликемијски индекс указује на то колико брзо глукоза из хране која садржи угљене хидрате долази у крв. Што брже глукоза из одређене намирнице дође у крв, то намирница има виши гликемијски индекс.
Намирнице високог гликемијског индекса обилују додатим шећером и рафинисаним брашном, а пример такве намирнице је бели хлеб. Уз то, када велика количина глукозе одједном доспе у крв, долази до израженијег лучења инсулина. Честим конзумирањем слаткиша, заслађених сокова, газираних пића и слично, изнова се у крв лучи велика количина инсулина. То доводи до целог низа промена у количини полних хормона и стварања акни.
Гликемијски индекс намирница
Мањи унос намирница с високим гликемијским индексом смањује појаву акни, стога се препоручује већа конзумација намирница с ниским гликемијским индексом.
Поједностављено говорећи, то су намирнице које природно садрже угљене хидрате, но нису вишеструко прерађене. Добар одабир намирница не доприноси само решавању проблема с акнама, већ и здрављу генерално.
Важно је редовно конзумирати оброке. Свакако је добро имати барем три главна оброка (доручак, ручак и вечеру). Уз то је добродошло воће као јутарња и поподневна ужина. Својим витаминима, минералним стварима и влакнима, доприноси здрављу коже и уклањању штетних ствари из организма.
Воће садржи шећере, па ће се укључењем довољних количина воћа у јеловник, смањити жеља за слаткишима. Истина је да воће садржи једноставне шећере, али садржи значајан удео фруктозе, па је његов гликемијски индекс већином низак.
Поврће исто тако има низак гликемијски индекс. Иако му млади нису склони, треба свакодневно да се нађе на јеловнику. Неке лоше навике ваља променити. А вреди и она стара "све за лепоту".
Ипак, ако промене прехрамбених навика на боље не уроде плодом, било би добро да посетите лекара. Можда је у питању озбиљнији проблем.
- Висок гликемијски индекс: > 70
- Средњи гликемијски индекс: 55-70
- Низак гликемијски индекс:
- Газирани напици 54-68
- Готове пахуљице за доручак 55-93
- Бели хлеб 69-77
- Хељдин хлеб 47
- Мешани ражени хлеб 50
- Банана 62
- Свежа јабука 39
- Кајсија 34
- Наранџа 33
- Фрапе с бананом 30
- Сува јабука 29