ОВАЈ ЗАЧИН ПЕЧЕ, али темељно чисти ПЛУЋА - Љубитељи љутог га ОБОЖАВАЈУ
Многи лекари ће својим пацијентима препоручити управо овај зачин.
Оно што ћете осетити одмах јесте разградња слузи и нечистоћа у плућима. Управо се због тога саветује пушачима и људима с проблемима дисајних путева.
Аналгетичка активност капсаицина који се налази у чилију позната је од давнина.
Због тога чили може заменити аналгетике за уклањање бола, као што је умерена главобоља.
Многи лекари ће својим пацијентима препоручити управо овај зачин. У Јужној се Америци свакодневно једе.
Ако сте љубитељ љутог, додатак чилија за вас је нормална ствар. Но, ако нисте издржите осећај љутине и једите чили јер је лековит.
Чили помаже у разградњи масти у телу па је изврстан савезник у борби са килограмима.
Научници истичу два важна састојка чилија: каротеноиде и етерична уља. Црвену боју му дају каротеноиди, а уља су оно што нас пече када га једемо, односно утичу на укус. Капсаициноиди из чилија стварају осећај пецкања јер се вежу за рецепторе бола.
Делује антиупално: Захваљујући капсаицину, чили има антиупална својства. Капсаицин снажно блокира супстанцију П, која је повезана са упалним процесима у организму. Редован унос чилија може служити као одлична превенција артритиса.
Спречава бол: Најновија истраживања потврђују да чили делотворно смањује бол изазван артритисом, псоријазом и дијабетичком неуропатијом.
Подстиче здравље кардиоваскуларног система: Показало се да љуте папричице смањују ниво холестерола и триглицерида те спречавају стварање крвних угрушака. Културе које широко примењују чили имају много мањи проценат срчаних болести, можданог удара и тромбозе.
Побољшава пробаву: Према ајуверди, љути укус стимулише апетит и побољшава пробаву. Храна која се добро пробавља даје телу неопходне нутријенте и енергију, док храна која се не пробавља добро, ствара токсине. Због тога, према ајуверди, добра пробава је кључна за наше здравље.
“Храни” наш имунитет: Јаркоцрвена боја чили папричица сведочи о високом садржају бета-каротена, или про-витамина А. Само неколико кашичица чилија дневно даје телу екстра дозе витамина Ц и А које су битне у превенцији инфекција.
Прва дама нема баш "дамски речник": Меланија ОПСОВАЛА док је КИТИЛА ЈЕЛКУ
Манекенка све до сада скривала ТРУДНОЋУ: Објавила прву слику са стомаком и објаснила ЗАШТО ЈЕ КРИЛА
ЗДРАВА ЦРЕВА играју кључну улогу у борби организма ПРОТИВ ВИРУСА
Спречава рак простате: Истраживања рака простате су показала да капсаицин делује као прави “убица” ћелија рака. Након четири недеље терапије капсаицином, код већине животиња заустављен је раст станица рака простате, а величина тумора је значајно смањена. За превенцију рака простате препоручује се узимање 400 мг капсаицина три пута седмично.
Подстиче мршављење: Љути укус који имају чили папричице, повећава термогенезу - стварање топлоте у организму. Процес термогенезе захтева потрошњу додатних калорија, што резултира губитком масних наслага.
Спречаваја чир на желуцу: Дуго се времена погрешно сматрало да унос љуте хране узрокује чиреве на желуцу. Данас је потврђено да љуте папричице не само да не узрокују чиреве, него их спречавају зато што убијају штетне бактерије и стимулишу стварање заштитних желудчаних сокова.
Помаже код дијабетеса типа 2: Редован унос чилија може спречити дијабетес типа 2. Студија објављена у "Америцан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион-у", говори о томе да редован унос чилија смањује потребу организма за лучењем инсулина којим се смањује ниво шећера у крви након оброка.