ДА ВАМ ЗИМА НЕ МОЖЕ НИШТА: Ову храну уносите у организам и не бојте се прехлада
Ове намирнице су богате разним корисним супстанцама и понекад делују попут антидепресива
Сама по себи, зима је за многе људе веома депресивна.
ЗДРАВА ЦРЕВА И ЈАК ИМУНИТЕТ - Напитак који садржи ПРОТЕИНЕ, влакна и здраве масти, веома је богат магнезијумом
КАРДИОЛОГ препоручује ТРИ НАМИРНИЦЕ: Ова ХРАНА је од пресудног значаја за ЈАК ИМУНИТЕТ и здравље СРЦА
АЛКАЛНЕ НАМИРНИЦЕ: Храна која ЧИСТИ организам, ШТИТИ и ЈАЧА, једите ово и НЕЋЕТЕ има ти ПРОБЛЕМ са КИЛОГРАМИМА
Дани трају краће, температуре су ниске и хладно је како год да смо обучени. Зато у већини случајева дане проводимо код куће, а излазимо напоље само када морамо.
То може доста да утиче и на наше здравље, јер неактивност, дуго седење и лежање у затвореном простору, недостатак кисеоника, могу само да допринесу депресивности, умору, па и којем килограму вишка и паду имунитета.
Ипак, иако су нам зими многе намирнице недоступне, постоје оне које нам помажу да напунимо своје батерије и будемо боље расположени. Ове намирнице су богате разним корисним супстанцама и понекад делују попут антидепресива. Баш оно што вам треба у зимској сезони.
Купус
Купус је поврће које је пуно минерала, витамина, антиоксидансима и влакнима. Спада у једну од здравијих намирница било да га користите као салату (свеже насецкан) или куван са телетином.
Кромпир
Ова намирница се много користи у свакодневној исхрани. Иако је пун скорба, кромпир је изузетно hranjlljiv и предлажемо да га не избацујете из исхране јер је доказано да снижава крвни притисак.
Шаргарепа
Свима нам је мама говорила да једемо шаргарепу да бисмо имали бољи вид. Она је пуна А витамина, антиоксиданата и Ц витамина. Научници су потврдили да шаргарепа смањује ризик од рака и да чак спречава кардиоваскуларен болести
Цвекла
Ова намирница је идеална за зимске дане јер повећава ниво гвожђа у крви. Може да се користи барена или свежа у салатама или као прилог јелу. Цвекла је богата витаминима А, Б, Ц, са калијумом и фолатом.
Зелениш
Кељ, прокељ, спанаћ и остали зелениш су преко потребне намирнице за зиму. Пуни су А, Ц, К и Е витамина као и гвожђа. Изузетно су нискокалорични, одлично се слажу уз скоро све оброке и веома су укусни
Када је у питању воће које нам је доступно, мандарине, ананас и банане су нешто што треба да уврстите у ваше оброке, односно ужину.
Мандарине
Захваљујући витамину Ц, слатке и киселе кришке мандарине имају својства универзалних имуностимуланса. Да бисте се заштитили од сезонских инфекција, довољно је јести 1-2 мандарине дневно (ако немате алергије).
Ананас
Ово прекоморско воће садржи супстанце које стимулишу желудац и црева . Поред тога, ананас садржи читав комплекс „живих“ витамина: А, Ц, Б1, Б2, Б9, Б12, PP, као и калијум, калцијум, натријум, магнезијум, бакар, манган, фосфор, гвожђе, јод, – једном речју, све што је потребно за јак имунитет, здраво срце и ведар дух. Не без разлога, пре једног века, са прехладама, бронхитисом, блузом, па чак и хипертензијом, лекари су препоручивали имућним пацијентима да се с времена на време придржавају дијете од ананаса.
Банане
Банана ће вам обезбедити неопходну енергију, успоставити равнотежу калијума у телу, смирити убрзан рад срца. Банане такође садрже 5-хидрокситриптамин, један од прекурсора серотонина. Он позитивно утиче на мождану активност, пуни нас оптимизмом и делује као тоник на све ћелије. Једини минус банана: оне су калоричне – једно воће садржи до 140 кцал. Стога, немојте претеривати!
Пијте Зелени чај
Такође, требало би да пијете и што више зеленог чаја. У њему нема ништа мање кофеина него у кафи, али делује много мекше и пружа дужи енергетски подстицај. Зелени чај побољшава памћење (посебно краткорочно памћење), повећава менталне перформансе и генерално помаже сивим ћелијама мозга да боље размишљају. Коначно, откривено је да само једна шоља овог пића дневно смањује ризик од когнитивних проблема повезаних са годинама, као што је Alchajmerova болест.