Кисели купус на немачки начин пун је витамина Ц - Уз прстохват једног ЗАЧИНА добија савршен укус, идеална салата за зимске дане
Шта је зима без киселог купуса, зар не? Уз један зачин који додају Немци добија посебан шмек
Кисели купус је једно од омиљених јела у многим домаћинствима, а посебно је популаран у немачкој кухињи. Ова једноставна, али укусна зимница може се припремити код куће, а савршен је додатак разним јелима или се може јести као самосталан оброк. Ако желите да испробате традиционални немачки начин припреме, ево како то можете учинити!
Састојци:
- 1300 г купуса (једна средња главица, очишћена од спољашњих листова)
- 15-20 г морске соли
- Неколико листова ловора
- ½ кашичице семена кима
Припрема:
Прво, купус пажљиво оперите и исецкајте на танке тракице. Можете користити нож или рендалицу, зависно од ваших преференција. У великој посуди помешајте исецкани купус са морском сољу. Добро га рукама премесите, како би со почела да се отапа и купус пустио сок.
У купус додајте листове ловора и семе кима. Ови састојци ће дати посебан укус и мирис вашем киселом купусу. Све добро промешајте, а затим ставите купус у стаклени или керамички суд. Приликом стављања купуса, добро га притисните како би се ослободило више сока.
Када је купус смештен у посуду, прекријте га чистом крпом и ставите неки тежак предмет на врх, како би се одржала притиснута. Оставите купус да ферментира на собној температури 1-2 недеље, зависно од жељеног степена киселости.
Током ферментације, редовно проверавајте купус. Ако приметите да се на површини формира пена, једноставно је уклоните. Када купус постигне жељену киселост, пребаците га у фрижидер или хладну просторију како бисте успорили ферментацију.
Кисели купус по немачком рецепту је савршен начин да уживате у здравој и укусној зимници. Богат витаминима и минералима, овај купус може послужити као одличан прилог или састојак разних јела. Припремите га и уживајте у његовом јединственом укусу током зиме!