И ДАЉЕ ЈЕДЕТЕ ЈАЈА ОД УСКРСА? Одмах прекините! Нисте ни свесни колико можете да угрозите ЗДРАВЉЕ
Ако сте оставили кувана јаја на собној температури након што се их офарбали за Ускрс - имамо јако лоше вести за вас
Многи и даље уживају у куваним јајима која су им преостала од Ускрса, али нису ни свесни колико то може да буде опасно по њихово здравље, поготово када је тровање храном у питању.
Салмонела је најчешћи облик тровања храном и због тога је најбоље да јаја одмах након кувања охладите и ставите у фрижидер, ако желите да је избегнете.
ГОГИН ЖИВОТ ЖИВИ СВАКА ДРУГА ЖЕНА У СРБИЈИ: Исповест даме коју живот није мазио - ОВО је њена порука за све младе МАМЕ!
ПОТОПИТЕ ВРХОВЕ ПРСТИЈУ У ХЛАДНУ ВОДУ: За само 30 секунди знаћете да ли сте ЗДРАВИ!
У случају да то нисте урадили и оставили сте дуже време кувана јаја на собној температури, дозволили сте опасним бактеријама, укључујући и салмонелу да се опасно размножавају. Бактерије се убрзано размножавају на температури између 4 и 60 степени Целзијуса и ово се назива опасном зоном.
Просечна температура у стану износи између 18 и 22 степени Целзијуса, док је она у фрижидеру знатно нижа због чега се успорава раст бактерија.
Судећи по подацима до којих је дошао Центар за контролу болести у Америци, ако сте кувана јаја оставили на собној темепратури дуже од 2 сата, комотно их можете бацити. Ово правило од два сата односи се на јаја која сте управо скували, али и на она која сте извадили из фрижидера.
Иако можда верујете да су кувана јаја безбеднија од свежих, она су заправо подложнија бактеријама јер се током процеса кувања оштећује заштитни слој на љусци јајета.
Јасан знак да су јаја покварена јесте мирис. Ако осетите да кувана јаја имају непријатан мирис који подсећа на сумпор, одмах их баците.