Само ДВА ПРСТОХВАТА овог зачина јачају имунитет, успоравају ЗГРУШАВАЊЕ КРВИ, прекидају главобољу
Дефинитивно један од основних додатака јелима који треба имати у кухињи.
Каранфилић је један од најпопуларнијих зачина на свету. Поред тога што има веома интензиван мирис, веома је и здрав. Каранфилић је веома популаран по својим лековитим својствима. Само два каранфилића или два прстохвата дневно су корак ка јаком имунитету, бољој пробави и здравијој јетри.
Ево како каранфилић делује на организам.
Јача имунитет
Каранфилићи су једна од најбољих намирница за имунитет јер повећавају количину белих крвних зрнаца у телу, што нам помаже да се боримо против инфекција. И то је све захваљујући витамину Ц који садрже.
Побољшавају пробаву
Каранфилићи могу да се користе као лек за пробаву, јер повећавају лучење пробавних ензима. Они такође смањују мучнину. Да не спомињемо да су каранфилићи препуни влакана, која побољшавају здравље пробаве и спречавају затвор. Најбољи начин за третирање пробавних проблема са каранфилићима је да се конзумирају у облику праха или печени у меду.
Ослобађају вас зубобоље
Овај зачин има и локална анестетичка својства. Ако имате зубобољу, поставите каранфилић изнад зуба који вас боли како бисте елиминисали непријатност док не дођете до стоматолога.
ОВУ ЖИТАРИЦУ Јелена Ђоковић једе СВАКОГ ДАНА: Убрзава метаболизам, чува срце и чисти тело од токсина (РЕЦЕПТ)
Додала је ПРСТОХВАТ СОЛИ на кришку ЛУБЕНИЦЕ, а када чујете ЗАШТО и ви ћете, ово ће вам бити омиљена посластица
Доприносе здрављу јетре
Јетра је одговорна за детоксикацију тела и метаболизам лекова које узимамо. Еугенол присутан у уљу каранфилића побољшава функцију јетре.
Помажу ублажавању бола и упала у телу
Еугенол такође има аналгетичке и антиупалне особине. Један од начина да то искористите јесте да користите овај зачин као средство за главобољу. То можете да урадите на један од два начина: конзумирајте их или користите локално.
Ако желите да их конзумирате, можете да помешате прах каранфилића и со у чаши млека и попијете како бисте смањили главобољу. Ако желите да га користите локално, можете да умочите каранфилиће у кокосово уље и масирате део између чела и ушију како бисте смањили бол.
Добри су за кости и зглобове
Каранфилићи садрже одређене елементе као што су флавоноиди, манган и еугенол који побољшавају здравље костију и зглобова. Ове супстанце повећавају густину костију, оне су укључене у стварање коштаног ткива и преносе здраве минерале у наше кости.
Имају антибактеријска својства
Студија спроведена на Универзитету у Буенос Ајресу тестирала је каранфилиће против неких озбиљних бактерија, као што су ешерихију коли и стафилококе. Истраживање је показало да уље каранфилића ефикасно уклања те бактерије. Постоји чак и рецепт за биљну водицу за испирање уста са уљем чајевца, каранфилићима и босиљком. Према Одељењу за пародонтологију на Универзитету Лувен у Белгији, ова природна вода за испирање уста може да побољша здравље десни и смањи количину бактерија и каменца у устима након што се користи само 21 дан.
Пуни су антиоксиданата
Каранфилићи су број један и најмоћнији извор полифенола. Полифеноли су микронутријенти које апсорбујемо када једемо биљке. Имају велике користи за наше тело: снижавају холестерол и крвни притисак, побољшавају функцију и флексибилност артерија и повећавају дуговечност.
Могу да помогну у регулисању нивоа шећера у крви
Они су савршени за особе са проблемима шећера у крви, као што је дијабетес, јер се понашају као инсулин у самом телу. Помажу извозу вишка шећера из крви у ваше ћелије, враћање равнотеже и одржавање шећера у крви под контролом.
Успоравају згрушавање крви
Познато је да еугенол који се налази у овом зачину успорава згрушавање крви. Само имајте на уму да може лоше да реагује са лековима за разређивање крви. Консултовање са лекаром је неопходно пре него што почнете да уносите више каранфилића у вашу исхрану.