НАЈВИШЕ НАДИМАЈУ! Ево како да правилно СКУВАТЕ ПАСУЉ И ГРАШАК, овако неће бити проблема са пробавом
Можете да уживате у омиљеној домаћој храни!
Махунарке (пасуљ, боранија, сочиво, грашак) спадају у намирнице које обавезно треба да буду на менију јер су ризница протеина. Ово је нарочито значајно ако избегавате храну животињског порекла. Садрже доста сложених угљених хидрата, влакана, важне витамине, посебно витамине Б, и минерале. Све махунарке су класификоване као намирнице са ниским гликемијским индексом - 20-35. Не садрже ни много масти, што је такође важно онима који су на рестриктивном режиму исхране.
Међутим, махунарке имају недостатке:
Садрже фитате - супстанце које ометају апсорпцију минералних елемената, посебно гвожђа, цинка, калцијума, магнезијума, фосфора.
Иако богате протеинима, они се из махунарки теже апосорбују него из меса- сварљивост протеина из махунарки је 65-70 одсто, док је сварљивост протеина животињског порекла 90-95 одсто.
Махунарке садрже галактоолигосахариде и фруктане – то су дијетална влакна која људски организам не може сам да свари. То раде цревне бактерије, али се у процесу цепања ових супстанци ослобађају гасови који изазивају надимање и оптерећују пробавни систем.Како смањити негативан утицај махунарки на варење:
Трикови које СВАКА ДОМАЋИЦА мора да зна: Ево како да очистите загорелу шерпу за мање од 10 минута
ЧАША ТОПЛЕ ВОДЕ УЈУТРУ ЛЕЧИ: Убрзава метаболизам, подстиче пробаву, смањује хроничан бол
Све осушене махунарке морају се припремити тако што ћете их прво потопити 18 сати у воду са лимуновим соком. Ставите на топло место. Вода која се користи за намакање након истека времена се баца. На овај начин се смањује садржај фитинске киселине која изазива надимање.
Махунарке можете да кувате у две фазе. Ставите да прокључају, кувајте 5 минута, а затим оцедите ову воду и напуните свежом водом и наставите са кувањем док не омекшају.
Немојте скраћивати време кувања – недовољно кувано поврће само по себи може да иритира пробавни систем. Посолите на крају кувања када поврће омекша.
Ако имате проблема са варењем, једите махунарке у малим количинама, правилно куване. Главна ствар је пронађете врсту и количину која вам одговара. Махунарке које организам боље прихвата су боранија, црвено сочиво и зелени грашак.
Додавање свежег зачинског биља у махунарке такође ће помоћи у спречавању надимања. Листови першуна, босиљка, копра, мајорана или тимијана могу помоћи пробавном систему да побољша варење.