НАПРАВИТЕ НАЈЗДРАВИЈИ ДОРУЧАК на свету: Смањује крвни притисак и ризик од настанка дијабетеса (РЕЦЕПТ)
Ова намирница је најздравија.
Да бисте осигурали себи добро здравље, поред физичке активности, важно је водити рачуна о намирницама које уносите у организам. Ако свако јутро започнете да овај начин, тело ће вам бити захвално.
Јаја су најздравија намирница коју можете ујутру припремити својој деци. Кајгана или јаја на око утолиће глад, па су деца сита, готово до ручка. Осим тога, пуна су протеина, због којих неће у потрагу за додатним калоријама, већ око ручка.
СТИЖЕ БЕБА: Жене ова 4 знака у 2022. имају највећу шансу да остану трудне, АСТРОЛОЗИ ТВРДЕ
Аутомобил вам се ЗАГЛАВИО У СНЕГУ? Сваки возач мора да зна овај ЈЕДНОСТАВАН ТРИК, потребна је ЈЕДНА СТВАР
Истраживања која су обухватила прехрамбене навике 48 малишана не старијих од 10 година, показала су како деца која ујутру једу јаја, за ручак унесу 70 калорија мање од оних који, на пример, доручкују овсену кашу.
Нутриционисте који су спроводили истраживање није изненадило то што су се баш јаја показала најбољим одабиром за доручак детета.
Оно што нису могли да објасне било је да се деца нису осећала ситијима, јер су јела јаја, а не, на пример млеко или гриз. Да јесу, то би објаснило зашто су јели мање за ручак.
- Очекивали смо како ће јести мање за ручак јер се осећају изразито ситима, будући да су појели доручак богат протеинима. Међутим, то није био случај - рекла је нутриционистица Тања Крал.
Поред овог, постоји још један одличан избор за здрав доручак који смањује шансе за рану смрт и обољевање од многих болести. Идеална јутарња комбинација подразумева јогурт, житарице и мало млевеног лана, каже нутрициониста, Сара Бревер.
Снижава крвни притисак, јача кости и смањује шансе за добијање дијабетес. Нутриционисти га са разлогом зову суперхрана.
"Студије су показале да јогурт помаже у сузбијању многих здравствених проблема повезаних са старењем, попут високог крвног притиска, остеопорозе и нежељеног дебљања", кажу лекари.
Начин припреме зобене каше:
Купите зоб у зрну и потопите га преко ноћи у чисту, хладну воду. Ујутру га кувајте око 15 до 20 минута до се потпуно не раскувају зрна (као код кувања пшенице). Додајте му састојке по избору и доручкујте здраво.