Пет НАЈСТАРИЈИХ НАРОДНИХ ЛЕКОВА ЗА ПРЕХЛАДУ: Ове БИЉКЕ богате су витаминима које ЈАЧАЈУ ОРГАНИЗАМ И имунитет
Брзо делују!
Лековите биљке се вековима користе за очување здравља, јачање имунитета и лечење разних тегоба. Током зиме се много чешће суочавамо са симптома прехладе попут цурења носа, кашља, температуре, бола у грлу, а стари и проверени рецепти са лековитим биљем могу помоћи да их ублажимо. Лековито биље је драгоцен извор есенцијалних витамина и минерала, а ево које древне природне и народне лекове можете од њих припремити како би лакше изашли на крај са прехладом.
1. За превенцију прехладе у периоду хладног времена и смањење ризика од инфекција можете користити чај од мајчине душице. Направите га тако што ћете 1 кашичицу сувог или свежег биља мајчине душице прелити са чашом кључале воде и оставити 15 минута да одстоји. Чај се пије у било које доба дана, уз додатак лимуновог сока и мало меда за лепши укус..
2. Невен са камилицом такође помаже код симптома прехладе јер ове биљке имају антимикробна и умирујућа својства. Биљке у једнаким размерама се сипају у кључалу воду, оставите да одстоји 10 минута, процедите и пијте као чај. У ову мешавину можете додати цвет липе и шипак.
Глумица (89) има МУЖА који је ТРИДЕСЕТ година МЛАЂИ, а када ВИДИТЕ како ИЗГЛЕДАЈУ заједно НЕЋЕТЕ ВЕРОВАТИ! (ФОТО)
Помешала је СИРЋЕ, БИБЕР и још три састојка у стакленој посуди, од овога КОМАРЦИ ЦРКАВАЈУ, не прија им
3. Током прехладе се посебно препоручује и употреба листова рибизле јер садрже велику количину витамина Ц који је неопходан за имунитет. Сипајте 200 мл воде у посуду и сачекајте да прокључа. Додајте5-6 листова рибизле, поклопите посуду и оставите да кључа још неколико минута. Склоните са ватре и оставите још пар минута да се чај мало охлади, а онда процедите и попијте.
4. За лечење прехладе погодан је и невероватно лековит одвар од групе биљака. У jednakimmerama узмите камилицу, лимунску траву, вибурнум бобице, листове рибизле и цветове невена. Прелијте са врућом водом и кувајте око 10 до 15 минута. Процедите и попијте.
5. Чај од жалфије ће такође помоћи да се носите са симптома прехладе. Ова биљка има антимикробна својства, позитивно утиче на здравље, а одлична је за ублажавање симптома упале грла. Чај од жалфије може се користити за испирање упаљеног или инфицираног грла, а можете га и пити за целокупно здравље. Скувајте 2 дл воде до кључања и прелијте преко пуне кашике жалфије и оставите нек одстоји отприлике 5 до 6 минута. Ако испирате грло, то чините са мањим гутљајима, тако што забаците главу уназад и гргоћете чај, па затим испљунете. Понављајте поступак док не истрошите цео чај. Ако желите д апијете чај, онда га можете засладити са мало меда или му додати неколико капљица лимуновог сока за лепши укус.
Од жалфије можете направити и сируп против прехладе и грипа, по рецепту који су користиле наше баке. Припремате га на следећи начин: Лимун добро оперите, нека буде органски, и исецкајте га на ситно зајендо са кором. У шерпу сипајте 200 мл воде и у њој додајте исецкан лимун, 200г шећера, 1 кашику ланеног семена, лашику сушене жалфије и 1 кашику белог слеза. Смесу кувајте око 30 минута на тихој ватри, па је процедите. Можете у њу додати и кашику меда.