НИСТЕ НИ СВЕСНИ ДА ОВАКО УНОСИТЕ БАКТЕРИЈЕ У ОРГАНИЗАМ: Одмах прекините да спремате храну на ове начине!
Грешке се праве у сваком делу спремања
Приликом спремања јела постоји неколико корака којим директно уносите бактерије у свој организам.
Знате ли ШТА УНОСИТЕ у ОРГАНИЗАМ када једете СУПИЦУ из КЕСИЦЕ - Састав овог брзог јела вам се неће допасти
Брусница ИДЕАЛНА за ДИЈАБЕТИЧАРЕ, спречава ИНФЕКЦИЈЕ мокраћних канала, чува срце - Овако се припрема ЧАЈ
ДА ПУЦАШ ОД ЗДРАВЉА - Каша која је одлична за крвну слику и пробаву, идеална је у дијетама
Грешке се праве у сваком делу, од одмрзавања хране, преко сецкања, кувања итд. Зато добро обратите пажњу и промените ове навике.
Сирово и термички обрађено месо у раздвојеним посудама
За припрему сировог и куваног или печеног меса увек морају да се употребљавају различити тањири или чиније. Разлог томе је што бактерије из сировог меса могу да пређу на кувано, а то важи и за морске плодове или живину.
Одмрзавање меса на кухињској плочи
Будући да се бактерије врло брзо размножавају на собној температури, месо никако не бисте смели да одмрзавате на кухињским радним површинама. Најбољи начин одмрзавања те намирнице јесте у фрижидеру, чинији са хладном водом или у микроталасној.
Прање меса
Супротно логици, испирање меса у кухињској судопери није нимало хигијенски. На тај начин бактерије се могу проширити на судоперу и околне кухињске површине.
Хлађење хране пре одлагања
Многи су уверени да је храну пре одлагања у фрижидер најбоље охладити. Међутим, остављање топле хране на собној температури, заправо је позив за бактерије. У кварљивој храни бактерије које узрокују болест могу да се развију кроз два сата осим ако се храна одмах не стави у фрижидер. Ипак, тек скувана, врућа храна не сме да се стави у фрижидер, јер отпуштајући топлоту смањује температуру у фрижидеру и тиме угрожава другу храну.
Јела која садрже сирова јаја
Упозорења о опасности конзумирања сирових јаја или јела од њих потпуно су истинита. Термички необрађена јаја могу да имају салмонелу или друге штетне бактерије.
Маринирање на кухињској радној површини
Маринирање на кухињској површини једнако је опасно као и одмрзавање меса на истој. Штетне бактерије на собној температури врло брзо ће се размножити, зато маринирану храну обавезно одложите у фрижидер.
Недовољно термички обрађено месо
Док нико не жели да му се сервира превише суво месо, недовољно печено или кувано месо у себи може да, још увијек, садржи опасне бактерије. “Крвави бифтек” не налази се на попису забрањене и опасне хране, али правилно кувано месо у сваком случају је сигурнији избор.
Пробање хране да би се утврдила њена исправност
Ако сте међу онима који пробају млеко како би се уверили да ли је истекао рок трајања, можда боље да одустанете. Иако у случају млека можете да добијете здравствене сметње, само залогај неке друге покварене хране може да узрокује озбиљне последице.
Неопрано воће опасно је користити на дасци за сечење
Чак и ако планирате да огулите воће или поврће пре употребе, најбоље их је претходно опрати. Пестициди са воћа могу да се преместе на радне површине и заразе делове исеченог воћа или поврћа.