НУТРИЦИОНИСТА УПОЗОРАВА - Зимница НИЈЕ ЗДРАВА за све, ево како да је конзумирате ако имате висок притисак
Будите опрезни и не претерујте!
Да ли је и у коликој мери зимница здрава, открила је нутриционисткиња Бранка Мирковић. Увелико је почела припрема зимнице, а управо је ово један од најстаријих начина чувања хране. Захваљујући њој, током целе године храна задржава нутритивне вредности, али само уколико је исправно припремљена.
Због ове ИСХРАНЕ, Наташа Беквалац ИЗГЛЕДА као 20-годишњакиња: Ова дијета топи масти и чува мишићну масу!
ТЕСТИРАЈТЕ САМИ ЗДРАВЉЕ МОЗГА: Проверите за само 20 СЕКУНДИ уз помоћ овог светски признатог теста
Међутим, колико је термички обрађена и укисељена храна здрава, у емисији "Уранак" на К1 Телевизији детаљно је образложила нутриционисткиња Бранка Мирковић.
- Зимница је здрава и треба да једемо. То је најздравији начин чувања воћа и поврћа. Иако ајвар сви волимо да једемо, он ипак није нутритиван, али треба да га једемо - рекла је она.
Купус у томе највише предњачи, а Бранка је рекла да је он има више предности као кисели, него свеж.
Најважније је да будемо умерени и да једемо равномерно, напоменула је она и истакла да се рецепти и начин обраде данас у умногоме разликују од некадашњих.
- Некада се чак и мање шећера стављало у зимницу, а данас је он неизоставни састојак код већине домаћица, као и винобран, есенција и конзерванс, а који бактериолошки одржавају намирнице свежим на дуже стазе. Међутим, ако се претера у њима, то врло лако може негативно да се одрази на дигестивни тракт и варење - објаснила је Бранка.
- Парадајз чак и приликом кувања, задржава и најважнији састојак - ликопен, који је важан за срце и крвне судове и одличан је чистач организма. Наравно, зимница не може да има све нутритивне вредности као свеже воће или поврће, али у великој мери их задржава - додала је Бранка и саветовала да током зиме треба да једемо јабуке, дуње, бундеве.
Ко би требало да избегава зимницу?
- Могу сви да је једу, али на пример, људи који имају проблема са високим крвним пристиском, требало би кисели купус, који се састоји од доста соли, додатно да проперу водом - саветовала је Бранка и додала да је мушмула корисна за све, јер има доста влакана.
За крај саветовала је да радије изаберете домаће прозводе и намирнице, уместо увезених, јер се оне из других земаља третирају разним хемикалијама како би остале свеже док не дођу до крајње дестинације.