НУТРИЦИОНИСТА УПОЗОРАВА! Сви праве ову ГРЕШКУ у исхрани, а може ОЗБИЉНО да наруши ЗДРАВЉЕ и стање организма
Прескакање оброка је, поред узимања грицкалица, други најчешћи поремећај у исхрани.
Прескакање оброка на прави начин, које се назива и повремени пост, може имати бројне здравствене користи, као што је нпр. губитак килограма, објашњава нутриционисткиња и ауторка књиге 'Дијета detox', Брук Алперт.
Али прескакање оброка и повремени пост две су врло различите ствари. Прескакање оброка да бисте се лишили неке угоде или пак казнили - или само зато што сте превише заузети - разликује се од поста и негативно утче на тело.
ХОРОСКОП ОТКРИВА ТАЈНУ ДУГОВЕЧНОСТИ: Ова 3 хороскопска знака НАЈДУЖЕ ЖИВЕ из ДВА РАЗЛОГА
А ДАНАС УЖИВА У ЛУКСУЗ И НЕ ЗНА ШТА ЋЕ С ПАРАМА: У овом скромном стану одрасла је ЈЕЛЕНА КАРЛЕУША (ФОТО)
- У пракси често чујем да људи не доручкују, не вечеравају, једу за доручак само воће, не стижу да ручају, не једу месо. Све то није добро, рекла је за Србија Данас нутриционисткиња Ивана Шарчевић.
Због прескакање оброка и не конзумирања довољно хране током дана може нам се дословно вртети у глави. Можете осећати вртоглавицу, имати мањак енергије, или чак осећати да би се могли онесвестити.
"То је због пада глукозе у крви," каже стручњакиња за исхрану и ауторка књиге 'Еатинг ин Цолор,' Франческа Ларгеман-Рут.
Преједате се код идућег оброка
"Кад прескачемо оброке, касније ћемо током дана бити склони преједању", објашњава нутриционисткиња Бони Тауб-Дикс, оснивачица портала "BetterThanDieting.com" и ауторка књиге "Реад ит Бефоре You".
- Ако поделите оброке на више мањих у дану, тело ће моћи учинковитије искористити храњиве материје. Гледајте на тело као на прерађивача хране: ако постепено додајете храну, добро ће радити свој посао, али ако угурате тоне хране одједном - рецимо, након што прескочите оброк - неће бити учинковито ", објаснила је.
Прескакање оброка, или предуги периоди без јела могли би озбиљно да утичу на ваше ментално здравље. Студија из 2018. године открила је да су адолесценти који су прескакали доручак чешће имали стрес и депресију од оних који су редовно јели доручак.
Прескакање доручка може да води до дисбаланса у исхрани и других нездравих навика што адолсецента чини подложном гојењу, пише Daily mail. Они замењују кувани оброк припремљен код куће за неку нездраву грицкалицу. Људи који доручкују су мршавији јер имају навику да током дана једу више пута по мало и избегавају нездраве грицкалице. По броју гојазних тинејџера, Америка се налази на првом месту, а иза ње су одмах Нови Зеланд, Канада, Аустралија, Велика Британија, Финска, Данска, Аустрија, Немачка и Ирска.
Неправилно варење хране
Прескакање оброка може довести и до мучнине и до дијареје, а могли бисте и да добијете затвор. Слично као када се осећате анксиозно, одговор на стрес који ослобађа тело када предуго не једете може да ‘наљути’ ваш систем за варење и учини одлазак у тоалет прилично непредвидивим.
А ако сте у зачараном кругу прескакања оброка, а затим и преједања, ово ће додатно пореметити вашу пробаву. Ваше тело тачно зна колико може да трпи, а слушање оних сигнала глади и ситости, заједно са употребом биљних намирница богатих влакнима, помоћи ће вам да повратите правилно варење.
Поремећаји у исхрани
Људи који прескачу оброке су у већем ризику од развоја поремећаја у исхрани. Не само да прескакање оброка може довести до поремећаја у исхрани у смислу неконтролисаног уноса хране, већ може довести и до анорексије, булимије или чак орторексије (опседнутост храном и исхраном).
Прескакање оброка у циљу конзумирања мање калорија или због осећаја кривице за нешто што сте раније јели није само нездрава за ваш мозак, већ и за вашу психу.
Осећај беса због глади
Бес због глади је стваран. То је осећај када је неко толико гладан да га то чини љутим и фрустрираним. То је зато што се ниво шећера у крви нашег тела смањује када прескачемо оброке.
Наш мозак функционише на глукози и када мозак не прими довољно горива, доводи тело у режим гладовања и ослобађа хормоне стреса.
Ово је исти разлог због којег се теже фокусирамо када смо гладни. Мозак има мало горива и доноси одлуку о најбољем начину кориштења преостале енергије. Постајемо ћудљива, раздражљива и најмање забавна верзија нас самих.
У крајњем, прескакање оброка на редовној основи узима данак у нашим телима. Окреће се против нас, а ми се у основи лишавамо хране. Ако покушавате да изгубите тежину, обавезно једите праве порције здравих оброка током целог дана, спавајте, вежбајте и узимајте пуно воде.
- Дакле, након једног прескоченог оброка, све што поједемо касније (таман то billa салата или једна воћка) вишеструко се користи. Остатак се складишти и базални метаболизам се успори. То је природан човеков процес у борби за преживљавање. Потрудите се да једете сваки дан у приближно време. Планирајте своје оброке. Носите храну на посао-школу. Тело вам увек даје сигнале-пратите их - закључила је нутриционисткиња Ивана.