ОВЕ НАМИРНИЦЕ НОВАКУ ДАЈУ НАДЉУДСКУ СНАГУ: Можда их већ имате код куће, а нисте свесни колико су моћне
Најбољи тенисер је открио да без њих не долази на терен.
Новак Ђоковић ушао је у историју. То се догађало више пута протеклих година, али сада је званично, ненадмашно и недостижно – са 23 освојена грен-слем трофеја оборио је све рекорде у мушкој конкуренцији и изједначио се са Сереном Вилијамс.
Ако се домогне још једног, а мали су изгледи да се то неће десити јер се ближи "Вимблдон", где је "свој на своме", више му нико неће моћи оспорити чињеницу да је најбољи свих времена. А најбољи се може бити само уз велика одрицања и велику самоконтролу. То се свакако одражава и на начин исхране.
"ДЕЦА СУ НА ОВОЈ ИСХРАНИ БЕЗ ИКАКВИХ ПРОБЛЕМА": У кући Ђоковића пржење је строго забрањено, ево шта Новакови наследници заправо једу
ИСХРАНА НОВАКА ЂОКОВИЋА: Тенисер НЕ једе МЕСО, овако надокнађује ПРОТЕИНЕ, а ово је ОБАВЕЗНО на МЕНИЈУ
Осим фантастичне игре, на Отвореном првенству Француске видели смо и нервозу. Новак је баш на ту тему говорио на недавној конференцији и том приликом открио је шта конзумира на терену, у паузама меча.
- Банане, урме и вода, ја стварно не схватам, сваки меч исто, договоримо се, а они и даље не разумеју. Донесу ми јабуку. Каква јабука, човече. Онда нађем крушку, нема урме. Па ми доносе неке магнете, ма, свашта нешто - насмејао је Ноле окупљене новинаре.
Зашто су урме толико здраве?
Ово воће се сматра правом ризницом витамина, одличне су за одрасле, али и за децу, а због утицаја на здравље препоручују га и стручњаци. Поред тога, оне су фантастичан извор влакана неопходних за правилно функционисање организма.
Урме су богате и антиоксидансима који су значајни у борби против болести. У поређењу са сличним врстама воћа, као на пример са смоквама и сувим шљивама, урме садрже највећу количину антиоксиданса.
Још један разлог за конзумирање овог здравог воћа јесте његова способност унапређења здравља нашег мозга и можданих функција.
Урме су изврстан природни заслађивач и одлична здрава алтернатива шећеру. Представљају извор фруктозе, врсте природног шећера који се налази у воћу. Важно је напоменути да, иако урме имају доста влакана и храњивих састојака, и даље су прилично калоричне и најбоље их је умерено конзумирати.
Три урме садрже око 200 калорија, 54 грама угљених хидрата са око пет грама влакана, грам протеина и немају масти. Ова количина обезбеђује и мање количине широког спектра хранљивих материја, укључујући витамине Б, витамин К, калцијум, гвожђе, магнезијум, калијум, цинк и манган.
А шта је са бананама?
Оне садрже многе есенцијалне хранљиве материје и могу да буду корисне за губитак тежине, варење и здравље срца, а здравствене предности банана потврђују научно засновани докази.
Банане садрже значајну количину влакана и неколико антиоксиданата. Једна банана има око 112 калорија и састоји се готово искључиво од воде и угљених хидрата. Садржи мало протеина и нема масти. Угљени хидрати у зеленим, незрелим бананама углавном су у облику скроба и отпорног скроба – врсте непробављивих влакана. Како воће сазрева, његов укус постаје слађи док садржај влакана опада.
Смути од банана и урми
За оптималан унос влакана и витамина из банана и урми препоручујемо вам да их конзумирате у сировом облику, али можете правити и смути од њих:
Састојци:
- 2 банане
- 1/4 шоље урми без коштице
- 2 шоље бадемовог млека
- 2 кашичице чиа семенки
- коцкице леда
- мало сока од лимуна
- мало цимета по укусу
Помешати све састојке и добро изблендирати. Можете га конзумирати за доручак или ужину.