ПИКАНТАН И ЗДРАВ
Прасеће ПЕЧЕЊЕ не може без ове салате - Сос који чисти синусе, одличан је лек за кашаљ и добар за асматичаре
Сезона слава је пред нама, обавезно на славској трпези морате имати и овај додатак, гости ће се одушевити.
Ускоро почиње сезона слава, а главно јело на трпези сиругно ће бити прасеће или јагњеће печења. Уз то најбоље је сервирати купус салату, али и сос од рена који је незаобилазан као додатак печењу. У северозападној Србији рен је обавезан прилог печењу.
У наставку сазнајте шта вам је потребно да га припремите, поступак припреме, као и како утиче на организам.
Састојци:
- 2 корена рена
- 1 кашичица шећера
- вода
- по потреби алкохолно сирће
- мало соли
Припрема:
Рен ољуштите, оперите и што ситније изрендајте, а ако вам је лакше (свакако је брже) можете га и самлети у блендеру, мада је укусније када се изренда јер ћете лепо осетити његов укус.
Када то завршите, додајте соли по жељи као и шећер па све заједно промешајте. Будите сигурни да се све лепо сјединило и да је помешало мирисе. Добијену смесу пребаците у тегле.
После тога помешајте воду и сирће, па прелијте преко пуних тегли рена. Добро их затворите поклопцем.
Количину воде и сирћета које ћете употребити зависи од вас и вашег укуса, односно од тога колико волите да је рен кисео.
Корен рена се бере у касну јесен када листове убије мраз. Можете да купите свеж корен рена на тржишту током ове сезоне. Изаберите свеж, камено-тврд корен који је лишен изданака, буђи или меких места.
Избегавајте зелено-обојен корен рена, будући да је он веома горак. Осим тога, избегавајте презрео, стари и већи корен рена, јер он има тенденцију да буде превише влакнаст и на тај начин, лошег је укуса.
Код куће, чувајте рен у папирној кеси и ставите га у фрижидер где ће се одржати наредних 6-9 месеци. Комерцијално припремљени производи од рена могу бити лако доступни у продавницама широм целе године.
Увек треба да користите рен у свежем стању; ако је нарендан и стоји предуго, он ће изгубити своју моћ. Можете, међутим, да нарендате рен и да га помешате са јабуковим сирћетом, и чувајте ово у добро затвореној посуди у фрижидеру. Овај препарат ће трајати бесконачно! Увек користите рен сиров, будући да кувањем губи лековито дејство и свој укус.
Рен за синусе
Познато је да је рен за синусе један од најбољих природних лекова. Инфекција синуса се јавља услед нагомилавања секрета у синусима, што ствара пријатно окружење за раст и развој лоших бактерија, а ово стање може да буде прилично болно.
Испарљива једињења која су присутна у рену спречавају ову акумулацију разређивањем старе слузи. Дакле, ако сте склони синусним и инфекцијама горњих дисајних путева, можете узети пола кашичице соса од рена ујутру и у подне и најмање 10 минута након употребе немојте уносити храну или пића.
Ово ће одмах очистити синусе. Рен такође ублажава симптоме грипа, прехладе и загушења. Ситно млевена паста од рена може да се нанесе преко груди да излечи загушења. Осим овога, можете и да загрејете нарендани рен, па да се инхалирате овим испарењима од 5-10 минута.
Рен за бронхитис
Рен се препоручује у лечењу хроничног бронхитиса и респираторних болести, јер има снажно антисептичко и дејство за искашљавање, а такође шири бронхије.
Како се користи рен за бронхитис?
Изрендајте корен рена и додајте четири кашичице меда у ово. Након 30 минута, стисните сок добро и кувати ово са десет кашика воде. Након што је смеша кувана, процедите је, оставите да се охлади, а затим је помешајте са сировим сирупом. Узмите три кашике овог лека дневно.
Рен против кашља
Да користите рен против кашља, узимајте 1 кашичицу наренданог рена помешаног са кашичицом меда свако јутро на празан желудац, током периода од 30 дана.
Рен против болести плућа
Прелијте 10 г наренданог корена рена са 200 мл кључале воде, те оставите да одстоји неколико минута, затим процедите и пијте 2-3 пута дневно у малим шољицама. Овај чај од рена је одличан за чишћење плућа.
Рен против астме
Скувајте 4 кашике ренданог рена са шољом јабуковог сирћета, па када се рен размекша, процедите га и добијеној количини додајте исту количину меда. Кувајте ову смесу лагано да се згусне, па сачекајте охлади. Добијени препарат треба узимати ујутру и увече.