ПРЕВИШЕ САТИ ПРОВОДИТЕ СЕДЕЋИ: Ево уз које намирнице МОЖЕТЕ остати ВИТКИ и здрави!
Чак иако нисте физички активни!
Уколико сте се питали како да вам тело остане здраво, упркос томе што највећи део дана проведете на послу, седећи, препоручујемо вам намирнице уз које ћете увек бити витки, сити и здрави, без обзира на ниво физичке активности.
Бобичасто воће
Редовна конзумација бобичастог воћа знатно смањује упале у телу захваљујући врсти флавоноида који воћу уједно даје и богату тамну боју. Боровнице имају највише тог флавоноида, а такође су богате витамином Ц и ресвератролом, састојцима који побеђују слободне радикале који узрокују упале. За максималну добробит додајте бобичасто воће јутарњем смутију, салати или овсеној каши заједно с бадемима.
БУНДЕВА ЈЕ ВЕОМА ЛЕКОВИТА, али ако се користи на прави начин: Један погрешан корак и ПОСТАЈЕ ОТРОВ
Орашасто воће
Најбогатији биљни извор врло здравих омега-3 масти свакако је орашасто воће. Ораси имају највише омега-3 масних киселина, док су бадеми један од најбољих извора најбољег антиоксиданта - витамина Е, који штити ћелије од оксидације, што је нуспродукт упале. Најздравија варијанта биће ако помешате неколико врста несланог орашастог воћа и семенки.
Ананас
Ово воће садржи моћан противупални ензим бромелаин. Сваки део ананаса садржи тај вредни састојак, али највећи део налази се у стабљици, коју је прилично незгодно јести. Пробајте да помешате горкасто месо из самог језгра са оним слађим, како бисте максимално искористили бенефиције ове егзотичне воћке.
СВАКА БАКА САВЕТУЈЕ: Једите салату са руколом и не брините за здравље! (ВИДЕО)
Маслиново уље
Маслиново уље сузбија упале спречавајући производњу ензима COX-1 и COX-2. Најбоља масноћа коју познајемо такође смањује ризик од кардиоваскуларних болести и помаже код мршављења, али само ако се конзумира правилно. Зато нека маслиново уље буде ваш први избор масноће код припремања хране.
Куркума
Своја лековита својства куркума дугује састојку куркумину, познатом по својим противупалним и антиоксидативним својствима. Осим тога, доказано је да овај зачин помаже у мршављењу, а посебно је ефикасан за губљење масног ткива на стомаку.
Бели лук
Бројна истраживања доказала су да бели лук помаже и тамо где антибиотици не могу, а најбоље га је пре конзумације згњечити како би се његови лековити састојци максимално активирали. Између осталог, бели лук помаже у регулацији шећера и масноћа у крви.
СТРЕС, ДИЈАБЕТЕС: Ево шта све може да буде узрок ненормалног ОПАДАЊА косе
Зелени чај
Захваљујући високом уделу полифенола, зелени чај има снажнија противупална својства од било које друге врсте чаја. Уз то, велики је помагач при мршављењу и одржавању здраве телесне тежине. Због тога би требало да буде обвезан део исхране сваке особе која већину дана проведе седећи.
Авокадо
Сматран најздравијим воћем на свету, авокадо спречава упале у мишићним ћелијама, отпорност на инсулин и стварање масног ткива на стомаку. Олеинска киселина један је од најздравијих састојака авокада, а истраживања су доказала да исхрана богата том мононезасићеном масноћом спречава накупљање масног ткива на подручју стомака. Додајте авокадо салати или сендвичу и уживајте у свим бенефицијама ове одличне воћке.
У ПЕТАК БЕЗ ИЈЕДНОГ ЗУБА, У ПОНЕДЕЉАК САВРШЕН ОСМЕХ Откривамо тајну ALL ОН 4 имплантског захвата
Риба богата омега-3 мастима
Бројна прерађена храна (брза храна, кекс и слично) садржи нездраве трансмасти и биљна уља која имају високу концентрацију нездравих омега-6, а ниску концентрацију здравих омега-3 масти. Американци једу толико намирница крцатих биљним уљима да исхрана просечне особе има сразмеру омега-3 и омега-6 - 20:1, а требало би да буде 1:1. Како бисте повећали унос здравих масноћа, потребно је да смањите конзумацију брзе хране и уља лошег квалитета и да повећате унос омега-3 масти. Масна риба попут лососа један је од најбољих извора омега-3 масти.
НАЈВАЖНИЈЕ НАВИКЕ ЗА ЗДРАВА ЛЕЂА: Седење и спавање које чува кичму и ублажава бол
Семенке лана
Ова намирница брзо оксидира па како бисте јели њену најздравију верзију, купите целе семенке лана и здробите их тик пре конзумације. Попут лососа, и семенке лана изузетно су богате омега-3 масним киселинама, а истраживање је доказало да редовна конзумација семенки лана и ланеног уља побољшава способност организма да преради масноће.