ЈАЧА ЈЕ ОД БЕЛОГ ЛУКА: Ова биљка је самоникла, чупају је као коров, а веома је здрава, пуна витамина Ц
Почела је сезона сремуша, самоникле биљке, која расте у шумама. Веома је здарава и одлична за припрему салата и варива, а по укусу подсећа на бели лук. Уколико немате времена да одете и наберете за себе извесну количину, можете га наћи на пијацама.
Сремуш је зелена биљка која се назива и "дивљи" или "медвеђи лук", али и "убица отрова", јер је једна од најбољих природних намирница која чисти систем органа за варење и крв од токсина који су се таложили у организму током зиме.
Биохемичари тврде да је сремуш чак здравији од белог лука, а због обиља алина који се под утицајем кисеоника претвара у алицин, дивљи лук подмлађује крвне судове и чини их еластичним. Сремуш је богат и етарским уљима, вредним минералним солима, шећером, витамином Ц, каротеном.
Сезона ове биљке је пролеће, односно бере се у априлу и мају и прави, органски сремуш, расте дубоко у шумама. Ова биљка има одличну моћ детоксикације, немачки травар Јохан Кницкле истицао је његову вредност и и говорио да би људи били потпуно здравиако би сремуш укључили у свакодневну исхрану.
Због обиља витамина Ц који садржи, сремуш је одличан по имуни систем, а у кулинарству можете експериментисати и стављати га у разна јела. Ипак, најделотворнији по здравље биће ако га користите у свежем стању.
Савршено се слаже уз зелену салату, а уз мало сирћета и маслиновог уља можете аправити укусну салату од сецканог сремуша. Можете направити и оброк салату, тако што ћете исецкати краставац и сремуш, па зачинити и полити јогуртом. Можете од њега правити чорб еили супе, користити га као додатак разним јелима, али и правити питу и рижото са сремушем.
Ево какво благотворно дејство сремуш иам по здравље нашег организма:
- регулише холестерол и смањује притисак
- јача имунитет и штити од вируса и инфекција
- помаже код чира на желуцу и гастритиса
- чисти крвне судове и подстиче здравље срца
- у облику купке негује кожу
- прочишћава организам од токсина
- смањује надустост
- побољшава и чисти органе за варење
Како да припремите лековити сок од сремуша:
Ситно исецкајте листове сремуша и из њих исцедити сок уз помоћ соковника. Добијени сок складиштите у стакленој тегли. Можете конзумирати по 1 кашичицу сока од сремуша три пута на дан или га сипајте у јогурт или воду, а најбоље је да га једете као салату док је свеж.