Ово је ТАЈНА добро припремљене лесковачке пљескавице - ови састојци ЧИНЕ ЧУДА
Ниједно роштиљање са породицом и пријатељима не може да прође без деликатеса српске кухиње.
Када би постојала кулинарска лична карте наше земље, лесковачки роштиљ на челу са пљескавицом би била на првом месту. Сочно месо у комбинацији са прилозима прави је мелем за свачији стомак.
Сваки прави мајстор сложиће се да за припрему није потребно ништа до три кључне ствари.
Састојци:
Потребно је јунеће месо, и то од предњих делова, такозвани предњи черек, делови врата, плећке, потплећке, пафлока са додатком одређеног процента лоја, али не било ког лоја, већ бубрежног. Проценат соли је два одсто од укупне количине меса које се припрема.
Припрема:
Меље се прво на крупној шајбни, десетка или дванаестица, па се самлевено месо одлаже најмање од 12 до 24 часа на температури од нуле до четири степена. Затим следи још једно млевење на ситнијој шајбни. Када се самеље и умеси, месо се остави да одстоји око сат времена.
Права лесковачка пљескавица је тежине од 180 до 200 грама и није без лука. Лук је битан јер даје специфичан шмек и укус пљескавици.
Лук није испржен нити испечен, већ само омекшан. Пљескавица се пече шест минута на температури од 160 степени. Раније се пекла и до 12 минута, јер је месо било "силније".
Савет гратис:
Оваква пљескавица се једе углавном са луком и туцаном паприком!