ПРЕКИДА ДИЈАРЕЈУ, ЧИСТИ ЈЕТРУ И ДЕСНИ: Ово ПОВРЋЕ многи сматрају зачином, а заправо је СУПЕРХРАНА
Почните да га припремате чешће и као главно јело...
За здраву кожу, косу и виталност неопходно је уносити довољно витамина и минерала којих има највише у воћу и поврћу. Шаргарепа је дефинитивно поврће које се не конзумира у довољним количинама уколико се узме у обзир да је веома здраво.
Редовно конзумирање шаргарепе:
- штити вид
- подстиче пробаву и рад јетре
- чува здравље срца и крвних жила
- јача имунитет
- помаже код пролива
- побољшава изглед коже
- чисти организам
"ЦРНИ ЧОВЕЧЕ, АЛИ БУКВАЛНО!" Опсесија вредна 90.000 ЕВРА изазива чуђење многих, а он поручује: "Ово није другачије од бављења спортом!"
ФОТОГРАФИЈА ИЗ ПОРОДИЛИШТА РАСПЛАКАЛА СВЕТ: Била је потпуно здрава, чекала треће дете, а онда су се ствари ЗАКОМПЛИКОВАЛЕ на порођају!
Поправља вид
Најважнији утицај коју шаргарепа има на наше здравље је то што позитивно утиче на вид. Ово поврће обилује витамином А, који има директан утицај на наш вид. Поред тога, бета каротен у шаргарепи штити од макуларне дегенарције, глаукома и катаракте.
Редовно конзумирање бета каротена смањује ризик од појаве глаукома и катаракта, помаже у очувању и побољшању вида те смањује кратковидност – посебно код деце.
Против високог притиска
Шаргарепе се нарочито препоручују особама које имају повишен крвни притисак и пате од срчаних обољења. Оне садрже бета-каротен, алфа-каротен и лутеин, који су антиоксиданси који регулишу ниво холестерола и смањују ризик од срчаних обољења.
Одлична је за орално здравље
Шаргарепе су одличне за орално здравље. Док грицкате ово хрскаво поврће, скидате остатке хране са зуба и негујете десни. Поред тога, шаргарепа подстиче лучење пљувачке која враћа ниво киселости у равнотежу и спречава појаву каријеса. Ово поврће је такође богато витамином Ц који делује позитивно на здравље зуба и десни.
Детоксикује јетру
Ово укусно поврће може заштитити вашу јетру од токсина. Висок ниво витамина А у шаргарепи игра важну улогу у избацивању отрова из организма. Поред тога, шаргарепеа смањује масне наслаге у јетри, док влакна помаже у чишћењу јетре. Редовним конзумирањем хрскавог наранџастог поврћа смањује се ризик од хепатитиса, цирозе и холестазе.
Рецепт за ћушпајз од шаргарепе
- 1 главица црног лука
- 2 чена белог лука
- 2 шаргарепе
- 200 г грашка
- 250 г бораније
- 3 кромпира
- ½ кашике брашна
- ½ кашике слатке зачинске паприке
- 1 кашика сувог биљног зачина
- мало бибера
- 100 мл куваног сока од парадајза
- першун
Припрема:
Црни и бели лук ситно исецкајте и пропржите на уљу. Након тога додајте исецкану шаргарепу и кромпир, па грашак и боранију. Налијте водом и сипајте сок од парадајза. Кувајте док поврће не омекша. Након тога направите запршку од уља, брашна и зачинске паприке. Прелијте ћушпајз, поспите исецканим першуном и зачините по укусу.