ШОКАНТНО ОТКРИЋЕ: Намирница коју сви користимо у исхрани може довести до СМРТИ!
Обратите пажњу...
Многи уживају у конзумирању пиринча, а научници су дошли до шокантног открића, везаног управо за ову намирницу. Наводно, једење превише пиринча повећава ризик од срчаних проблема, који могу довести до умирања.
Истраживања која су рађена у Британији, показују да од 25 посто људи који су конзумирали пиринач, чак њих 6% има повећан ризик од умирања.
ЕШЕРИХИЈА КОЛИ СЕ НАЈБОЉЕ ЛЕЧИ ОВИМ НАРОДНИМ ЛЕКОМ: Уринарна инфекција нестаје за ПАР ДАНА
КАНТАРИОНОВО УЉЕ: Природни препарат који помаже код рана, опекотина, али и ПРОШИРЕНИХ ВЕНА
СИНДРОМ иритабилног колона: Психосоматска БОЛЕСТ због које бисте сате могли да проведете у тоалету
Хемикалија се природно скупља у усеву и повезана је са доста болести, међу којима је рак, али и болестима јетре, што у озбиљним случајевима може дати смртоносни исход. Пиринач се широм света користи као дијетални оброк на који се ослањају милиони људи. Глобално је процењено, да је арсен који се налази у зрну пиринча, крив за преко 50 хиљада преурањених смрти годишње.
Арсен се природно јавља у тлу и повећава се на местима где су за наводњавање користили хербициде на бази арсена или воду обложену токсином. Пиринач се узгаја у поплављеним условима и то извлачи арсен из земље и воду, пре могуће апсорпције биљака. Пиринач је посебно погођен, јер арсен опонаша друге хемикалије које је биљка апсорбовала преко свог коренског система, омогућавајући токсину да заобиђе биљну одбрану.
Научници са Универзитета Салфорд у Манчестеру, прочавали су конзумирање пиринча и учесталост кардиоваскуларних болести изазваних излагањем арсена. Узели су у обзир и друге факторе, као што су гојазност, старост и пушење.
Давид Полиа, професор са Универзитета, рекао је да највише потрошача има у Енглеској и Велсу, као и да они могу бити под већим ризиком од смрти због проблема са кардиоваскуларним системом, услед изложености неорганском арсену. Он објашњава да је ризик повећан и износи око шест процената. Сматрају да људи не треба да избегавају пиринач, већ да размотре опсцију сорте пиринча који има низак ново арсена, као што је басмати, а не цело зрно