Специјалитет који је ОБАВЕЗАН део трпезе уз ајвар и туршију - Домаћа КАВУРМА је најпопуларнији ЈУЖЊАЧКИ специјалитет који прави ГУРМАНИ обожавају
Лесковачка кавурма или спржа је српски специјалитет који се припрема дуготрајним процесом који укључује лагано пржење свињске коже док се маст потпуно не извуче.
Кавурма је једно од оних јела која нас подсећају на домаће кухиње, традицију и топлину породичних окупљања. Овај јужњачки специјалитет савршено се уклапа у зимске дане, доносећи богате ароме и укусе који греју и душу и тело. Припремљена од свињске џигерице и сланине, кавурма је права посластица која се често налази на столовима у Србији током хладних месеци.
Састојци:
- 500 г свињске џигерице
- 200 г сланине
- 1 главица црног лука
- 2-3 чена белог лука
- 1 паприка (по жељи)
- Со, бибер, млевена паприка по укусу
- Мало уља или масти за пржење
Припрема:
Крените са припремом овог једноставног, али укусног јела. Прво, очистите свињску џигерицу и исеците је на коцкице. Сланину такође исеците на ситне комаде. У дубоком тигању загрејте мало уља или масти, а затим додајте сланину да се пржи. Када сланина постане златно смеђа и хрскава, додајте ситно исецкану главицу црног лука.
Пржите лук док не постане стакласт, а затим додајте коцкице свињске џигерице. Пржите све заједно, повремено мешајући, док џигерица не добије лепу златну боју. Додајте ситно исецкани бели лук и паприку, ако је користите. У овој фази, додајте со, бибер и млевену паприку по укусу.
Кавурма се може кувати на лаганој ватри, поклопљена, како би се сви укуси прожели. Кување може трајати око 20-30 минута, све док џигерица не постане мекана и сочна.
Чим је готово, месо се вади и ситно исецка. Ставља се у одговарајући калуп, прелива се са мало воде која вам је остала од кувања.
Домаћу кавурму оставите на хладно место неколико сати, како би се добро стегла.
Уживање у кавурми
Кавурма се традиционално служи топла, уз домаћи хлеб, ајвар или неку свежу салату. Овај специјалитет је савршен за породичне ручкове или дружења с пријатељима. Међутим, има оних који пуштају да се охлади и стегне у калупе, па је охлађену секу и једу.
Зими, када су дани хладни, кавурма доноси топлину и задовољство које тешко може надмашити. Њена богата арома и сочност учиниће сваки залогај правим ужитком. Припремите овај јужњачки специјалитет и уживајте у окусима који чувају традицију и стварају незаборавне тренутке са вољенима!