СВЕ ЈЕ ГОРЕ! Чувајте се - Ова храна и ПИЋЕ могу вам направити ЈОШ ВЕЋИ ПРОБЛЕМ на високим температурама, јер греју организам
Велике врућине су тек пред нама, зато се добро спремите да би ваш организам ојачао. Пијте довољно адекватне течности и избегавајте храну због које само погоршавате стање.
Према прогнози РХМЗ-а, јак и дуготрајан топлотни талас условиће максималне температуре данас од 33 до 37 °С, па све до краја следеће седмице (10 - 14.07.) од 35 до 40 °С уз тропске ноћи у урбаним срединама.
Један од начина како смањити штетне последице високих летних температура на наше здравље и расположење је управо и правилна исхрана, поред редовне хидратације.
Реакција тела на повишене температуре је снижавање телесне температуре знојењем. Као негативан ефекат тог природног телесног одбрамбеног механизма може се појавити дехидрација организма и друге нежељене појаве.
Неправилном исхраном повећавамо знојење организма и самим тим повећано губљење телесне течности, минерала и неких витамина. Варење тешке хране захтева већу активност метаболизма, што индиректно повећава телесну температуру.
Лети генерално треба уносити мање калорија, односно енергије коју добијамо из хране, што је додатни разлог да лети избегавамо масну и тешко пробављиву храну.
Посебно су штетне намирнице као што су:
- јако зачињена јела
- печена, пржена и похована храна
- масна меса и месни производи
- пића са кофеином
- слаткиши
- газирина заслађена пића
- претерано расхлађена пића
Масна и тешка храна отежава циркулацију, тако да је потребно како се температуре ваздуха повећавају, смањивати конзумирање тешко пробављивих јела.
Уместо течности може се конзумирати сезонско воће и поврће, а најбољи избор су зелена салата, парадајз, краставац, лубеница, диња и јабуке. Ове намирнице садрже у просеку више од 80% воде и пропорционалну количину минералних материја, тако да служе и као укусан извор воде, али и минерала, који се губе испаравањем, односно знојењем.
Корисно је конзумирати намирнице као што су махунарке, семенке, нерафинисана уља, посебно маслиново уље и мање количине рибе и плодова мора, које ће организам нахранити квалитетним нутријентима.
Ево шта конкретно треба избегавати!
Било који алкохол - иако се кригла хладног пива или неки коктел чине као примамљиво решење, алкохол у овим тренуцима може учинити више штете него користи. Алкохол је диуретик, што значи да изазива чешће мокрење чиме троши природне залихе воде у организму. Поред тога, може изазвати и неуравнотеженост електролита.
Газирана и енергетска пића - пуна су шећера и садрже висок проценат натријума који чини организам жедним, и због тога често посежемо за још једном чашом (на пример кока коле) која само на тренутак угаси жеђ, али зато након пар момената додатно дехидрира организам и тако у круг.
Кафа - ово не значи да нужно треба да се одрекнете свог омиљеног јутарњег пића, али ипак смањите унос кофеина током летњих дана. Конзумирање више од 300мг кофеина (око 3 шољице) дневно може да итекако дехидрира организам, јер је овај састојак, баш као и алкохол, јак диуретик.
Црни и зелени чај - ове две врсте чаја, баш као и кафа, садрже доста кафеина (око 70мг по шољици), а у претходном примеру смо већ навели да овај састојак треба избегавати јер је диуретик.
Соја сос - овај прилог који се често користи у азијској кухињи је такорећи течна со. Само кашика овог соса у себи садржи три пута више од препоручене дневне количине соли!
Шпаргла и першун - ово су изузетно здраве намирнице које треба користити у исхрани, али су ипак јаки диуретици, па их је боље избегавати током летњих дана. Наравно, покоји залогај неће шкодити, али их ипак избегавајте ако планирате да се излажете сунцу.
Намирнице које се препоручују када су високе температуре: вода, цитрусно воће, јагоде, лубеница, јагоде, целер...