САДА ЈЕ ПРИЛИКА, ИСКОРИСТИТЕ СЕЗОНУ - Млада коприва је права ствар за пролећну детоксикацију, подиже енергију и имунитет
Модерна наука пронашла је бројне доказе који подупиру древна веровања о лековитим учинцима коприве, као богатог извора антиоксиданса који смањују број слободних радикала у нашем телу.
Осим што су листови коприве добар извор калцијума и других минерала који могу помоћи у смањењу ризика од болести бубрега, остеопорозе и многих других озбиљних стања, такође су добар извор линоленске киселине, гвожђа, магнезијума и калијума, витамина Ц и витамина А.
Коприва је наш моћан савезник код многиих здравствених стања попут:
Лист коприве користан за смањење упала и болова у зглобовима.
Научници верују да коприва може помоћи у контроли шећера у крви код особа с дијабетесом.
Коприва је од давнина омиљена у народној медицини због своје улоге у борби против сезонских алергија и других блажих респираторних обољења.
Лист коприве може бити учинковит третман за одређена стања простате, као што је бенигна хиперплазија простате, отицање простате.
Коприва је један од најстаријих забелжених јекова за лечење и спречавање губитка косе.
Коприва има природна адстригентна својства, а адстригенти су изврсни за лечење проблема с кожом као што су масна кожа, сува, иритирана и упаљена кожа узрокована убодима инсеката, водене козице, па чак и екцем.
Рецепт за припрему чорбе од коприве:
300 г младе коприве
1 велики кромпир (изрезан на ситне коцкице),
1 шаргарепа (изрезана на ситне колутиће),
2 чена лука (уситњени)
½ лука
1 литра воде (да прекрије поврће)
2 жличице квалитетног маслиновог уља
со и бибер по жељи
Коприва – чисти организам, помаже код испадања косе! Ево како и када је користити.
Припрема:
Пропржите уситњен бели лук и лук на маслиновом уљу па додајте шаргарепу и кромпир. Постепено умешајте воду и поклопите. Коприву додајте 10 минута пре краја кувања. Након отприлике 30 минута проверите је ли поврће мекано и макните с ватре па умутите штапним миксером. Код сервирања украсите павлаком.