ЗДРАВО И УКУСНО
ВОЋНА ТУРШИЈА је природни пробиотик и еликсир МЛАДОСТИ наших предака - За време старе Југославије ВОДЊИКА се правила с првим данима ЈЕСЕНИ
Еликсир младости и најбоље средство против мамурлука
Водњика је једно од најстаријих здравих пића наших предака. Прави се од шумских плодова и дивљег воћа. Због својих лековитих својстава цењена је од давнина, а постоји једноставан рецепт како да је направите сами.
Прави је еликсир младости. Ако редовно пијете овај здрави ферметисани напитак кажу да можете доживети дубоку и лепу старост, посебно ако за водњику бирате дивље плодове, који расту на незагађеним подручјима.
Воћна туршија се за време старе Југославије обавезно правила с првим данима јесени. Обично се скупљало дивље воће и шумски плодови, који би се након детаљног прања стављали у буре и киселили. Добијени напитак је по многима био чист "еликсир здравља".
Водњика (или како је неки зову веновача) је пуна ензима, минерала и витамина, а обично је припремају у октобру и новембру. Овај напитак је врло здрав, јер се обично припрема од дивљег бобичавог воћа, које је богато витамином Ц и антиоксидантима.
Један је од најважанијих напитака зими, јер ефективно штити од вируса, грипа и прехлада. Користе је и код проблема са мокрењем, пробавом (посебно затвором), искашљавањем… Овај напитак убрзава метаболизам, добар је и за оне који су на кури мршављења, али, према неким веровањима, и за оне који се боре са астмом.
Како се прави водњика?
Потребно је да прво сакупите много дивљег воћа и шумских плодова. Ту мислимо на дрењине, шипурак, клеку, дивље крушке (оскоруше) и јабуке, глог, трњине, боровнице, … Пазите да је воће убрано, прикупљено са незагађених подручја. Добро га оперите и очистите.
Према најједноставнијем рецепту: у чисто буре (пожељно са чесмицом на дну) ставите претходно припремљено воће, успите филтрирану (ли чисту изворску воду). Обично иде око 4 килограма воћа на 10 литара воде. Можете све мало притиснути каменом (prethodno покрити чистом крпом или мрежицом) да воће не би испливало на површину. Све покрити крпом и оставити да огрезне у води око месец дана на собној температури. Када почне да “рези”, да “киси” можете је пити. Тада се обично пије разблажена са водом, јер је прејака. Буре можете сада преместити на хладно место.
Такође, приликом стављања воћа и воде, можете додати смеђег шећера или меда да бисте убрзали ферментацију (већ за 15-так дана водњику можете пити).
У водњику можете додавати воде (у буре), тако ће временом бити све блажа. (Колико потрошите, толико воде додате). Најлепша је када је јака и када је разблажите са водом и додате мало меда.