ŽELITE 10 KG MANJE? Ovo je najbrži i nazdraviji način!
Minimalno odricanje.
Temelj kvalitetnog mršavljenja čini usvajanje uravnotežene energetsko restriktivne dijete, odnosno dijete koje je restriktivna samo s obzirom na unos energije, ali ne i hranjivih materija.
Konkretno, to znači da unos masti i/ili ugljenih hidrata treba smanjiti do te mere da se ostvari energetski deficit od 500 do 1000 kalorija u odnosu na procenjenu celodnevnu energetsku potrošnju i time ostvari gubitak od pola do jednog kilograma nedeljnoo, što se smatra optimumom u pravilnom mršavljenju.
Vlakna i voda za osećaj sitosti
Odabir namirnica valja prilagoditi preferencijama i navikama pojedine osobe, ali svaki se plan ishrane treba temeljiti na hrani visoke nutritivne gustine to jest onoj hrani koja obiluje vitaminima, mineralima, prehrambenim vlaknima i fitohemikalijama, a siromašna je energijom.
Tu se, pre svega, misli na integralne žitarice, povrće i voće i mahunarke. Prehrambena vlakna kojima obiluju ove namirnice mogu biti važna pomoć u procesu mršavljenja, jer sama po sebi nemaju kalorijsku vrednost, ali zbog sposobnosti da apsorbuju vodu mogu pridoneti osećaju sitosti.
Pročitajte OVDE šta se desilo ženi koja nije jela mlečne proizvode tri nedelje.
Osim toga, hrana bogata vlaknima zahteva više žvakanja, pa osoba nije u mogućnosti da unese velike količine hrane, a time i energije u kratkom vremenu.
Dodatno, prema nekim saznanjima, vlakna ometaju apsorpciju masti. Zaboravite maslac, majonez i mesne prerađevine.
Tijekom redukcijske dijete valja konzumirati hranu u manje masnim varijantama, što uz već pomenutu hranu visoke nutritivne gustine uključuje perad (bez kožice), ribu i niskomasne mlečne proizvode. Masti su koncentrisani izvor energije, pa je uputno ograničiti unos namirnica koje ih sadrže u visokom nivou (ulja, maslac, margarin, majonez, mesne prerađevine, masno meso itd.) kao i načine pripreme hrane kod kojih je udeo masnoća visok (pržena hrana).
OVDE možete pročitati zlatnu formulu produžetka života.
Hrana primerena redukcijskoj dijeti priprema se kuvanjem, kuvanjem na pari, pečenjem na roštilju, odnosno u posudama koje osiguravaju minimalno dodavanje masnoće.
Pravilan izbor napitaka
Važan dio dijete čini i adekvatan unos tečnosti. Odrasle osobe treba da unose 1,5 litara tečnosti dnevno, ako su fizički aktivne, tada i više. U izbor ulaze: obična voda, mineralna negazirana voda, gazirana voda, čajevi bez dodanih šećera, sveže isceđeni voćni sokovi razređeni vodom. Treba izbaciti zaslađena gazirana pića koja sadrže
visok udeo dodanih šećera i fosforne kiseline. I na kraju, ali ne najmanje važno, kvalitetan multivitaminsko-mineralni dodatak ishrani sastavni je deo pravilno izbalansirane dijete za mršavljenje i trebalo bi ga rutinski primjenjivati u periodima smanjenog unosa hrane.