ХЛАДНО ЗАДОВОЉСТВО: За ову салату потребно вам је мање од пола сата!
Морски плодови, пиринач, кукуруз, парадајз и маслине, уз лук и зачине чине савршену комбинацију.
Потребно:
- 300г замрзнуте мешавине морских плодова
- 100г пиринча
- 200г кукуруза
- 1 мања главица црног лука
- грана чери парадајза (око 10 комада)
- 50г црних маслина
- 1 кашика капара
- 6 ченова белог лука
- 1 веза першуна
- ловор, рузмарин, со, бибер
- сок од свежег лимуна
- маслиново уље
- балзамико сирће
Припрема:
Пробајте и поховане шницле - лигње!
Морске плодове одмрзните и продинстајте на мало маслиновог уља, са три ситно сецкана чена белог лука и мало рузмарина. Додајте мало по мало воде, да не би загорело. Скините са ватре после пет минута и додајте преостала три чена ситно сецканог белог лука, прелијте са још мало маслиновог уља и додајте ситно сецкани першун. Оставите да се прохлади, а за то време скувајте пиринач. Прво га мало продинстајте на маслиновом уљу, па додајте воде, ловоров лист, посолите и кувајте 15-ак минута. Кукуруз обарите и прохладите.
У чинију за сервирање сипати ситно сецкан црни лук, преливен маслиновим уљем и посољен. Додајте маслине (сецкане на четвртине), парадајз (сецкан на четвртине), кукуруз, пиринач, морске плодове, капар, першун и све добро промешајте.
Посолите, побиберите, прелијте лимуновим соком, балзамиком и са још мало маслиновог уља.
Сервирајте хладно.