Ово је време када вас хвата прехлада! На ове начине НЕ ДОЗВОЛИТЕ ЗИМИ ДА ВАС ПОБЕДИ
Нудимо вам неколико начина да се заштитите од грипа.
Грип је најзаступљенији између децембра и фебруара, а тачан разлог зашто је то тако и даље се не зна. Постоје нека истраживања и теорије да се услед хладних и сувих услова, честице вируса грипа могу остати у ваздуху дуже време и преваљивати веће раздаљине него што то могу чинити када су температуре више.
Спољни омотач вируса грипа постаје чврћи на нижим температурама, што дозвољава микробима да путују кроз ваздух од особе до особе. Људи током зиме проводе више времена у затовреном, што додатно пружа прилику вирусу да се шири.
Елем, како стоје ствари зима нам је увелико закуцала на врата, а ви сваким даном све више чујете своје пријатеље да су се разболели. Ево као ви да се сачувате. Прво, најбољи начин да се заштитите јесте да примите вакцину против грипа, а поред тога да свој имунитет јачате здравом и разноврсном храном, тачније воћем.
Воћна туршија састоји се од дивљег воћа и шумских плодова - крушака, јабука, боровнице, купина, малина, шљива. Све то добро оперите и помешајте. Ако редовно пијете овај напитак верује се да можете доживети дубоку старост. Богата је ензимима, минералима, витамином Ц и антиоксидантима. Један је од најважнијих напитака зими, јер ефективно штити од грипа и прехлада. (ОВДЕ прочитајте који се то лек једини ставља у пупак, а лечи грип и упалу мишића)
Поред тога што јача имунитет, ова витаминска бомба је добра за оне који имају проблема са мокрењем, пробавом, синусима и искашљавањем. Занимљиво је да спада међу најбоље домаће лекове против мамурлука. Они, који су је пробали тврде да после једне шоље воћне туршије мамурлук буде као руком однесен.
Припрема се тако што у буре ставите претходно очишчено воће (4 килограма) и додате 10 литара воде, а можете и додати мало меда како бисте убрзали ферментацију. Треба да одстоји месец дана на собној температури, а када почне да киси, напитак је спреман за коришћење.
С друге стране, ако сте се већ прехладили, уз ове природне сирупе и чајеве прехлада се неће дуго задржати.
Сируп са медом и лимуном
Помешати 150мл меда, 50мл екстрадевичанског маслиновог уља и 50мл свеже цеђеног лимуновог сока, па добијену смесу грејте до тачке врења. Сипајте је у стерилисану флашицу и сачувајте у фрижидеру. Тако складиштен сируп можете користити најмање три седмице. Узимајте једну супену кашику сирупа три-четири пута дневно.
Љути сируп против кашља
Сипајте 4 кафене кашичице квалитетног меда у чинију, па додајте 1 ситно сецкани црвени лук и 3 изрендана свежа ђумбира. Промешајте и оставите да одстоји током ноћи, саветује портал Алтернатива за вас, како би мед апсорбовао активне састојке које лук и ђумбир отпуштају. Те састојке можете касније извадити из меда или их оставити, по жељи. Узимајте једну кашичицу смесе пет-шест пута дневно.