ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: Ево да ли је гладовање добро за имуни систем и мршављење
Ако се узме да је здрава рестрикција само 12 одсто, треба се лишити свега 240 калорија од дневног уноса од 2000 калорија, што је само пола обичног сендвича
Ограничење калорија је стална тема оних који желе да смање телесну масу. Међутим, ограничење калорија је и део начина живота. Рецимо, монаси и кроз гладовање долазе до узвишености у молитви. Многи спортисти, на пример, тек уз интензивно ограничавање калорија постижу врхунске резултате. Неки нутриционисти, иако пропагирају различите дијете, свој изглед дугују гладовању. Слично је и у шоу-бизнису: једноставно, свака калорија се види на екрану, па су дијететске рестрикције начин на који се живи.
Међутим, гладовање је и медицинска метода, о којој се додуше мало или нимало учи на факултету, али се зато спроводи на многима клиникама. Очигледно је да интересовање расте, па су тако истраживачи са Ђук универзитета покушали да потврде здравствене предности умерених ограничења калорија код људи.
Истраживање је засновано на резултатима клиничког испитивања Цомпрехенсиве Assessment оф Лонг-Терм Effects оф Редуцинг Интаке оф Energy (ЦАЛЕРИЕ), прве контролисане студије о ограничењу калорија код здравих људи, која је сада у другој фази.
Истраживачи су прво утврдили основни унос калорија за више од 200 учесника студије, затим су код половине смањили унос калорија за 12 одсто, док су остали наставили да једу као и обично. Онда су анализирали дугорочне здравствене ефекте ограничења калорија у наредне две године.
Жлезда која подмлађује
Општи циљ клиничког испитивања био је да се види да ли је ограничење калорија корисно за људе. А ако јесте, идеја је да се утврди колико ограничење калорија је потребно да би дошло до побољшања здравља. Посебно интересовање било је усмерено на имуни одговор – познато је да је хронична упала ниског степена код људи главни покретач многих хроничних незаразних болести и да има негативан утицај на животни век.
Цео текст прочитајте на tosamja.media