Ово је ЗДРАВА ЗАПРШКА - Никада више нећете морати да користите БРАШНО, овај начин је лакши, јефтинији и много бољи за фигуру
Уколико водите рачуна о килажи, а волите кувану храну, постоји начин да избегнете овај поступак који многи не сматрају здравим.
Када је напољу топло као што је ових дана, сигурно вам није до хране. Ипак, добро је да се хидрирате и уз помоћ хране, јер многе намирнице садрже велики проценат воде, зато је добро јести доста воћа и поврћа, али немојте заборавити и нешто "на кашику".
Међутим, овакво јело може бити набијено калоријама због стандардне запршке од брашна.
Додаје јелу калорије из масти. Негативна страна запршке је што њоме обогаћујемо јело калоријама које највећим делом потичу из масти. Такође, јело направљено са запршком теже се вари него исто јело у које није додана запршка.
Приликом пржења на уљу на високој температури молекули скроба постају обавијени уљем и систем за варење се мора мучити како би их разградио. Због тога запршка код неких особа може изазвати пробавне сметње попут надутости, тегоба у желуцу, пролива и слично.
Здраве запршке од поврћа и житарица
Уместо класичне запршке може се узети део поврћа или махунарки из јела које желимо угустити, пропасирати га и вратити га назад у шерпу. Ова је метода погодна за припрему варива од пасуља. Густину може дати и раскувано поврће са скробом попут кромпира или шаргарепе, тако што се нарендају и додају у јело приликом кувања.
За варива су одличне и житарице попут пиринча, јечма и проса које пуштају слуз. Као згушњивач јела могу послужити и зобене пахуљице и мекиње које се раскувају у јелу. Осим жељене густине, зобене пахуљице и мекиње ће јела обогатити и корисним прехрамбеним влакнима.
Препорука за овакво јело је кувани грашак, а ево колико је здрав и како делује на организам.
Можда сте као дете мрзели грашак али можда је ипак ваша мама знала нешто више о овом малом поврћу и због тога вас је терала да га једете. Грашак је богат витаминима, минералима и има висок садржај протеина и влакана.
У ствари, грашак садржи готово све неопходне минерале и витамине. Можда ћете се изненадити када сазнате да једна шоља грашка има 8,5 грама протеина, што је више него двоструко више протеина од кашике путера од кикирикија. Шољица куваног грашка такође има 9 грама влакана, чиме вам помаже да се осећате сито.
Одличан је антиоксидант
Заједно са високим нивоом хранљивих материја, грашак је изузетно богат протеинима, што га чини једним од најбољих биљних извора протеина. Високи нивои протеина нуде бројне предности. Протеин помаже у побољшању мишићне снаге и здравља костију и игра значајну улогу у одржавању здраве тежине помажући у контроли апетита.
Грашак такође има висок садржај влакана, што такође помаже у контроли апетита. Осим тога, грашак је богат и фенолним једињењима, који су природни антиоксиданти који штите организам од болести попут рака и других запаљенских болести.
За здравље срца и крвних судова
Постоје бројни разлози због којих грашак може помоћи у одржавању здравља срца: један од њих је велика количина влакана. Показало се да храна богата влакнима побољшава ниво липида у серуму, као и да смањује крвни притисак и упалу. Садржај минерала у грашку, укључујући калијум, магнезијум и калцијум, такође подржава здрави крвни притисак. Осим тога, грашак садржи витамин Ц, каротеоноиде и флавоноле који такође подржавају здравље срца.
Одличан за пробаву
Висок садржај влакана у грашку је велика предност за здравље пробавног система. Влакна помажу у одржавању раста здравих бактерија у вашим цревима, што заузврат помаже да се смањи размножавање лоших бактерија.
Регулише ниво шећера у крви
Због високог нивоа протеина и влакана у грашку, они могу играти значајну улогу у посредовању гликемијског одговора организма. Храна богата влакнима успорава апсорпцију угљених хидрата, што значи споро, стабилније повећање шећера у крви, уместо наглог скока.
Протеин је важан за стабилизацију нивоа шећера у крви, посебно за оне са дијабетесом типа 2. Грашак такође садржи витамине А, Д, Ц и К, као имагнезијум, који су се показали корисним у регулисању шећера у крви и подржавању здравог нивоа шећера у крви. Поред одржавања здравог нивоа шећера у крви, грашак има низак гликемијски индекс.